UPDATE. Ziua Votului pentru Președintele României
Radio România Brașov FM ia pulsul alegerilor prezidențiale, minut de minut, la nivelul Județului Brașov.
Articol de Bianca Suceava Bucă, 24 Noiembrie 2024, 13:34
UPDATE 20.00
La această oră, prezența la vot, la nivel național este de 51,16%, astfel în total au votat peste 9,2 milioane de români din cei peste 18 milioane înscriși pe listele permanente. Cei mai mulți au votat în mediul urban, peste 5,4 milioane.
La Brașov, prezența la vot până la această oră este de 50,79%.
...................................................
UPDATE 17.40
A dispărut o ștampilă dintr-una dintre secțiile de votare de la Brașov. Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat în urmă cu puțin timp faptul că Biroul electoral al secției de votare nr. 20 din municipiul Brașov a informat Biroul Electoral Județean nr. 8 Brașov, pentru alegerea Președintelui României din anul 2024, cu privire la dispariția unei ștampile cu mențiunea VOTAT. A fost întocmit în acest sens un proces verbal de constatare și au fost sesizate organele de poliție, care au procedat la efectuarea de verificări. Activitatea de votare nu a fost întrerupta și se desfășoară în mod normal.
...................................................
UPDATE 16.00
La această oră, prezența la vot, la nivel național este de 36,63%, astfel în total au votat peste 6,6 milioane de români din cei peste 18 milioane înscriși pe listele permanente. Cei mai mulți au votat în mediul urban.
La Brașov, prezența la vot până la această oră este de 36,33%.
...................................................
UPDATE 14.20
Primarul Brașovului și președintele Consiliului Județean au votat împreună, la una dintre secțiile de votare de la Seminarul Teologic.
Cei doi au venit însoțiți de câțiva membri de partid și s-au oprit la discuții cu locuitorii din zonă, veniți și ei să-și exprime opțiunea pentru viitorul Președinte al României.
Primarul Brașovului, George Scripcaru, a declarat:
”Este foarte important pentru România să aibă un președint de început, care să fie pe necesitățile României de astăzi. Suntem într-o zonă de insecuritate evidentă, avem o prolemă foarte aproape de granițele României. Avem nevoie de pace. Avem nevoie de un președintre care știe cum să gestioneze probleme țării. Dați-vă seama ce ar însemna ca în fruntea CSAT-ului să fie un președinte care nu cunoaște Constituția, nu cunoaște responsabilitățile CSAT-ului, nu cunoaște elemente de politică externă”.
Adrian Veștea a dezvăluit și el gândurile cu care s-a prezentat la urnele de vot.
”Am votat pentru democrație, pentru securitate, pentru siguranța familiilor noastre, pentru persoana care astăzi are toată priceperea pentru a putea conduce România și acest lucru cred că îl va face fiecare român, acela de a da un vot util și de a gândi care este soluția cea mai bună pentru România”.
Cei doi edili au votat chiar la prânz și s-au întreținut minute bune cu brașovenii din Șchei care și-au exercitat dreptul de vot la Seminarul Teologic din Șchei.
......................................................
UPDATE 14.00
Președintele PSD Brașov, Marius Dunca, a fost printre primii politicieni brașoveni sosiți la secția de votare.
Însoțit de un grup numeros de lideri ai organizației județene, social democratul a pus ștampila pe buletinul de vot la una din secțiile de votare din cartierul Valea Cetății.
”Am votat cu optimism și încredere pentru viitorul României. Am votat pentru un model de președinte care unește toate categoriile sociale. Avem o experiență nefericită a ultimilor 20 de ani. Viitorul României stă într-un model de președinte echilibrat, un model de președinte care are realizări în spate și care unește acest popor. Poporul acesta a demonstrat că atunci când este unit, poate să atingă și poate să facă lucruri mărețe. De aceea am votat cu mare încredere și am mare încredere în votul brașovenilor și al românilor că vor vota cu un model de președinte care va uni acest propor”, a declarat acesta la ieșirea de la urne.
Imediat după vot, liderul județean i-a organizat pe colegii săi astfel încât să îi susțină pe primarii social democrați din orașele din jurul Brașovului în secțiile de votare.
...........................................
UPDATE 13.50. Vot fără incidente la Brașov
Până la prânz, procesul electoral s-a desfășurat în județul Brașov fără incidente grave. Nicio persoană nu a fost sancționată pentru încălcarea normelor legate de exprimarea dreptului de vot.
Polițiștii brașoveni reamintesc faptul că, după încheierea campaniei electorale, nu se mai pot transmite îndemnuri de a vota un anumit candidat sau partid. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, inspector principal Daniel Zontea:
”Angajații structurilor rămân mobilizați pentru asigurarea desfășurării în siguranță a alegerilor, dar și pentru verificarea rapidă a oricărui tip de sesizare cu privire la încălcarea legii. Continuare propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, respectiv de ieri, de la ora 7:00 este interzisă. În România, rețelele de socializare sunt considerate spațiul public, deci este interzisă continuare a promovării electorale inclusiv pe aceste rețele”.
Polițiștii dau asigurări că veghează la buna desfășurare a votului. De asemenea, reprezentanții Poliției Județene Brașov spun că tratează în mod egal orice încălcare a legislației privind procesul electoral.
...........................................................................
UPDATE 13.30
O amendă și două avertismente au aplicat polițiștii brașoveni pentru continuarea propagandei electorale după ce campania s-a încheiat.
Cele trei sancțiuni s-au aplicat pe parcursul zilei de sâmbătă și a nopții de 23 spre 24 noiembrie.
Purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Brașov, Daniel Zontea, ne-a oferit detalii:
”Pe parcursul nopții și în cursul zilei de ieri au fost înregistrate trei incidente electorale, pentru care au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale, în valoare de 4.450 lei, care au vizat continuarea propagandei electorale. Dintre cele trei sancțiuni aplicate, două au fost sub formă de avertisment, iar scopul acestora a fost acela de a descuraja încălcarea cadrului legal”.
Reamintim că persoana care continuă propaganda electorală, după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, considerate spațiu public, poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
Polițiștii brașoveni dau asigurări că fiecare sesizare cu privire la încălcarea legii a fost tratată cu imparțialitate de către personalul structurilor MAI, indiferent de persoanele implicate.
Aproximativ 900 de politiști, jandarmi, pompieri, angajați ai altor instituții aparținând Ministerului Afacerilor Interne sunt mobilizați pe raza întregului județ, pentru a asigura desfășurarea în condiții de siguranță a alegerilor.
...............................................
Brașovenii s-au moblizat încă de la primele ore ale dimineții și au venit să voteze. ”Să fie mai bine”, ”Vrem locuri de muncă”, ”Să nu mai fie hoție”, ”Să nu mai plece tinerii din țară”, acestea au fost doar câteva dintre gândurile cu care oamenii au mers la urne.