Urșii ar putea afecta turismul din zonele montane
Gestionarea defectuoasă a problemei urșilor din jurul Brașovului ar putea afecta turismul din zonele montane.

Articol de Camelia Vlad, 10 Aprilie 2025, 13:43
Foarte îngrijorați sunt și hotelierii din Poiana Brașov, care se așteaptă ca, odată cu venirea primăverii, să își facă apariția urșii deja obișnuiți să caute mâncare în gospodării.
„Cu siguranță, odată cu apariția brândușelor și a ghioceilor vor apărea și ursoaicele cu pui. În ultimul an, apariția lor a fost din ce în ce mai frecventă, în mai toate stațiunile montane și așezările umane de pe lângă dealuri, de pe lângă munți. Și atunci, cu siguranță că trebuie luate niște măsuri concrete. Nu știu în ce direcție... Cred că e momentul în care toți cei abilitați trebuie să stea la aceeași masă, să discute foarte serios problema și să ia măsuri”, a punctat președintele Organizației Patronale de Turism Poiana Brașov, Roxana Cojocea
În Poiana Brașov sunt organizate frecvent tabere, însă mulți părinți sunt reticenți în a-și mai lăsa copiii la munte, chiar și într-un cadru organizat, a adăugat Roxana Cojocea: „Mai ales că avem și varianta de cazare la trei stele, unde se pot organiza relaxat tabere de copii și se face lucrul acesta. Copii care deja nu neapărat că sunt ei stresați, dar părinții cu siguranță. Am primit și mesaje în care am fost întrebată care este situația gestionării populației de urși în Poiană, pentru că efectiv le este teamă să trimită copiii în tabără. Le spunem că încercăm să găsim soluții ca până la vară să nu mai existe această problemă”.
Președinta Organizației Patronale de Turism spune că încă de anul trecut a încercat să tragă un semnal de alarmă cu privire la posibile conflicte între turiști și urși, motiv pentru care a trimis adrese către autoritățile centrale: „Sunt foarte multe ursoaice cu pui care coboară, numărul lor este mult prea mare, fie de teama masculilor, urșilor mari care sunt teritoriali și au nevoie de teritorii destul de mari de unde să-și procure hrana. Și atunci ursoaicele cu pui vin, iar ele în raport cu omul sunt mai periculoase pentru că își păzesc puii, nu vine neapărat să atace omul, dar într-o întâlnire nu se știe care este rezultatul, l-ați văzut la Predeal”.
În opinia Roxanei Cojocea, hrănirea urșilor în pădure ar putea fi o măsură care să țină sălbăticiunile departe de zonele locuite.
Citește și: Impozite mai mari cu până la 400% pentru mai mulți proprietari din Brașov