Va fi reluată linia de gardă pentru Chirurgie Plastică în Spitalul Județean Brașov
În prima fază, de la 1 septembrie vor fi reinstituite gărzile la domiciliu.
Articol de Camelia Vlad, 09 August 2024, 15:47
Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov a demarat procedurile pentru reluarea liniilor de gardă pentru specialitatea Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă și Arsuri.
În prima fază, de la 1 septembrie vor fi reinstituite gărzile la domiciliu, după care, la o dată încă neprecizată, să fie introdusă linia de gardă continuă.
”În acest sens, am notificat colegii de pe Chirurgie plastică, deoarece am reîntregit numărul de doctori, am ajuns la trei doctori, plus medicul șef de secție, și le-am transmis intenția noastră de a redeschide linia de gardă la domiciliu pe chirurgie plastică. Astfel, i-am rugat până în data de 15 august să furnizeze graficul de gărzi, care va reîncepe de la 1 septembrie. Totodată, pentru că noi considerăm că este foarte important să înființăm o linie de gardă permanentă pe chirurgie plastică, le-am solicitat un anumit set de informații și documente care vor face parte dintr-o notă de fundamentare ce va fi transmisă Ministerului Sănătății pentru înființarea acestei linii”, a spus managerul spitalului, Emil Mailat.
Managerului Emil Mailat a adăugat că, la ora actuală, la Secția Chirurgie plastică mai este un singur post vacant, pentru ocuparea căruia sunt căutate soluții:
”Mai avem un post vacant, pentru care facem demersuri să îl scoatem la concurs imediat ce trece această perioadă a concediilor sau chiar să aducem niște medici specialiști prin transfer. Avem și astfel de solicitări din țară. Eu sper ca până la finalul anului să putem să reintrăm în normal cu Secția de Chirurgie plastică, cu linia de gardă, astfel încât să putem asigura pacienților cu nevoi serviciile în cadrul spitalului nostru, să nu mai fim nevoiți să îi transferăm în alte spitale”.
În august 2022, medicii de pe această secție au decis să se retragă din contractul de gărzi la domiciliu.
De atunci, mulți pacienți care aveau nevoie de servicii medicale de urgență pe această specialitate, în afara orelor de program (8.00-15.00) sau în zilele de weekend, au fost transferați la alte spitale din țară unde este asigurată linia de gardă, a menționat managerul unității medicale:
„Discuția inițială cu medicii a fost că va fi foarte problematică o linie de gardă la domiciliu, deoarece aceștia nu locuiesc în zonă, astfel încât, conform legii, să ajungă în termenul de 20 de minute. Eu acum am speranța că până se va înființa acea linie de gardă permanentă, vom depune și eforturi, așa cum au depus și ceilalți colegi, că nu este singurul caz, să se încadreze și să asigurăm pacienților asistența medicală necesară”.