Valentine's Day, de la legendă la cumpărături de milioane de euro. Cum sărbătoresc brașovenii?
Valentine’s Day, de la legenda preotului martir care a fost ucis de împăratul Claudius al II-lea pentru că efectua căsătorii în secret astfel încât tinerii bărbați să nu mai plece în războaie, s-a ajuns în zilele noastre la una dintre cele mai comerciale sărbători.
![Valentine's Day, de la legendă la cumpărături de milioane de euro. Cum sărbătoresc brașovenii?](https://www.radiobrasovfm.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.radiobrasovfm.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F14%2F205297%2Fc177-1629448d-1739553574030ae769.jpg&w=960&h=540&c=1)
Articol de Sorin Ţîrcă, 14 Februarie 2025, 17:10
Celebrarea îndrăgostiților a început de prin anul 1797 când, în Marea Britanie, a fost lansată o carte cu versuri pentru persoana iubită. Ulterior, patru decenii mai târziu, felicitările erau la mare căutare printre cei care voiau să își declare iubirea pe 14 Februarie, ajungându-se ca în anul 1835 să fie trimise numai în Regatul Unit peste 60.000.
Ei bine, în zilele noastre, Valetine's Day a devenit una dintre cele mai profitabile sărbători. De la un simplu trandafir, însoțit de o cutie de bomboane de ciocolată, și până la buchete cu sute de fire, însoțite chiar și de... mașini de lux, celebrarea iubirii capătă acum parcă un alt sens.
Și s-ar părea că brașovenii i-au găsit chiar și o adaptare. Care? Păi, simplu! Nu ai iubit? Atunci îi faci o surpriză mamei:
”Aș dori să fie o zi plină de iubire și de dragoste. Nu, nu am un iubit. Dar i-am cumpărat niște flori mamei mele ca să-l ajut pe tatăl meu o să-i facă o surpriză”, ne-a mărturisit o tânără.
Unii domni s-au gândit că e mai bine să împace pe toată lume, adică și iubita, dar și... prima iubire:
”Am luat pentru mama și pentru iubita mea. Mama întotdeauna este prima dragoste și apoi iubita, desigur. În general respect lucrurile acestea pentru că sunt lucruri de suflet, frumoase și contează pentru fiecare”, ne-a spus un brașovean.
Bineînțeles, majoritatea cuplurilor aleg să își facă mici surprize clasice:
”Păi, mi-aș dori să ieșim la o cafeluță, să îmi aducă un buchet de flori, o ciocolată, așa, de gest. Atât! Eu merg chiar acum să-i cumpăr cadou”, ne-a povestit o brașoveancă.
Ziua Îndrăgostiților se sărbătorește diferit de la o țară la alta. Astfel, dacă în Marea Britanie, în ajunul acestei zile, fetele îşi pun frunze de dafin sub pernă şi mănâncă doar ouă cu sare pentru a-și visa alesul, în Germania, acestea plantează cepe cu bilețele într-un ghiveci. Pe fiecare bilețel este trecut numele unui băiat pe care îl place, iar ceapa care va răsări prima îi va indica și băiatul cu care se va căsători. Pe de altă parte, în Japonia fetele dăruiesc ciocolată băieților.
Nici data în care este celebrată iubirea nu este peste tot aceeași. Astfel, deși la nivel mondial s-a împământenit data de 14 Februarie pentru Ziua Îndrăgostiților, în alte țări, o altă zi este aleasă, precum: 12 iunie în Brazilia, cu o zi înainte de Ziua Sfântului Anton considerat protector al căsătoriilor, 17 februarie în Iran sau a treia vinere și sâmbătă din septembrie în Columbia.
La români, iubirea este celebrată pe 24 Februarie, iar sărbătoarea poartă denumirea de Dragobete.
Citește și: „Viciu și istorie la Kustenge”, expoziție la Muzeul Țării Făgărașului