Vânătorii de munte, la ceas aniversar (VIDEO)
Încă de la început, în urmă cu 105 ani, când au fost înființați ca specialitate militară, vânătorii de munte au reprezentat un segment de elită al Armatei Române.
03 Noiembrie 2021, 16:01
3 noiembrie este Ziua Vânătorilor de munte, iar militarii brașoveni au marcat acest eveniment, chiar și în format restrâns, pe vreme de pandemie. Au depus coroane la bustul generalului de corp de armată Ion Dumitrache, în fața comandamentului Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Brașov, după care au arborat Drapelul în Piața Tricolorului.
La orele prânzului, ceremonia militară a avut loc la sediul Batalionului 228 Apărare Antiaeriană „Piatra Craiului”.
Încă de la început, în urmă cu 105 ani, când au fost înființați ca specialitate militară, vânătorii de munte au reprezentat un segment de elită al Armatei Române.
„Istoria Vânătorilor de munte a început la data de 3 noiembrie 1916, cu doi ani înaintea săvârșirii Marii Uniri, moment care a consfințit România ca stat. La scurt timp după înființare, Vânătorii de munte au intrat în focul luptelor în Primul Război Mondial, cu onoare și dăruință, la fel cum au făcut-o ulterior și pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pierderile grele de vieți omenești stau mărturie spiritului de sacrificiu și iubire de țară a înaintașilor noștri pe care îi omagiem astăzi”, a spus comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, colonelul Ilie-Marian Dragomir.
La evenimentele organizate la Brașov au participat și militari din Batalionul 22 Vânători de Munte Cireșoaia Sfântu Gheorghe.
„Cu ocazia aniversării Zilei Vânătorilor de Munte, le transmittuturor vânătorilor de munte – cei activi, cei în rezervă sau în retragere - multă sănătate, putere de muncă, îndeplinirea tuturor obiectivelor, atât pe plan personal cât și profesional”, a spus Comandantul unității Cireșoaia Sfântu Gheorghe, lt.col Popescu Vasile.
Anterior acestor ceremonii, vânătorii de munte din armata României au mai arborat Drapelul României și steagurile de indentificare ale structurilor din care fac parte pe 13 vârfuri montane cu altitudinea mai mare de 2500 metri. De asemenea, au depus coroane și jerbe de flori la 21 de monumente ridicate în memoria eroilor vânători de munte din 8 județe.