Vânzare tot mai slabă în piețele din Brașov
Românii s-au învățat cu merele de import " frumoase și lucioase, care par să nu se strice niciodată și le ocolesc pe cele autohtone, pe alocuri bătute și pătate, dar gustoase.
11 Aprilie 2022, 08:19
Producătorii agricoli se plâng că își vând tot mai greu produsele în piață, mai ales de când au fost nevoiți să ridice prețul la legume și fructe din cauza costurilor cu transportul. Trebuie să își asigure recoltele viitoare, se justifică aceștia. Dar nici produsele cu prețuri rămase la nivelul anului trecut nu au mare căutare.
Printre tarabele cu roșii uriașe, cu 18 lei kg, sau mai mici, cu 35 lei kg, toate aduse din seră în această perioadă, găsim o tarabă cu mere românești, cu 2 lei kg. La legume, ici-colo un cumpărător. La mere, mai deloc.
Doamna Elena, din Dâmbovița, și-a vândut fructele mulți ani la București. De un an și-a mutat locul de desfacere la Brașov.
"Nu avem vânzare, să știți, nu pe cât muncim noi la ele. Nu sunt prețuite! (...) Suntem de la Malu' cu Flori, din Dâmbovița. Am venit aici de anul trecut. Am fost la București și mi-a zis cineva că aici, la Bra;ov, ar merge un pic mai bine, dar nu... Asta este! Merele românești se recunosc după aspect, sunt mai pătate. Cele străine sunt «coală de hârtie»", explică doamna Elena.
Livada ei nu este mare, nici merele nu sunt foarte multe. Cu toate acestea, doamna Elena le vinde ieftin, atât cât să-și mai scoată din cheltuieli, spune ea. Dar și așa îi rămân de țuică: "Livada noatră are în jur de două hectare (...) Începând de primăvara, facem tăierile la meri. Pe parcurs, mai stropim pomii, căci nestropiți nu fac fructe. Apoi, recoltăm merele, le băgăm în beciuri și după aceea le distribuim, venim la piețe. Merele pe care nu le vindem le facem țuică, suc (...) Mă ajută soțul și copiii. Muncim numai în familie, că nu am mult, ca alții... atât cât să ne intreținem noi, familia".
Românii s-au învățat cu merele de import - frumoase și lucioase, care par să nu se strice niciodată, crede doamna Elena, și le ocolesc pe cele autohtone, pe alocuri bătute și pătate, dar gustoase.