Viața de actor din spatele păpușilor
"Scufița Roșie", "Fata babei și a moșneagului", "Vrăjitorul din Oz", "Robin Hood". Sunt doar câteva poveștile copilăriei care prind viață la Teatrul pentru Copii Arlechino, la final de săptămână, prin păpușile mânuite ingenios de actorii instituției.
04 Februarie 2024, 18:55
”Scufița Roșie”, ”Fata babei și a moșneagului”, ”Vrăjitorul din Oz”, ”Robin Hood”. Sunt doar câteva dintre poveștile copilăriei care prind viață la Teatrul pentru Copii Arlechino, la final de săptămână, prin păpușile mânuite ingenios de actorii instituției.
Pentru copii e o întreagă lume, pentru părinții care îi însoțesc pare o meserie în joacă, dar lucrurile nu stau deloc așa, după cum ne explică Alexandra Dumitrescu, actriță la "Arlechino" din 2021:
”Munca asta, în general, nu este ușoară, pentru că presupune, spre deosebire de orice alt job de birou sau poate mai interactiv, presupune să lucrezi cu tine și cu emoțiile tale. Iar asta nu-i simplu de făcut. Adică este un consum dincolo de consumul de timp și de resurse de energie, este și un consum emoțional pentru actor".
În plus, un actor păpușar trebuie să transmită prin corpul lui emoții și sentimente pe care să le prezinte păpușa pe care o mânuiește. Însă, munca la un spectacol începe cu mult înainte de a ajunge în fața copiilor.
”De obicei se face casting. Deci echipa teatrului se strânge, se dau probe, se încearcă mai multe roluri și regizorul stabilește cine se potrivește, pe care tipologie, ce personaj, cine-i regina, cine regele, cine e Cenușăreasa. Apoi ne vedem cu regizorul pentru prima lectură de text care se face în Sala Oglinzilor. Aici regizorul începe să ne dea niște direcții despre ce își dorește să obțină de la noi, în ce direcție își dorește să ducă textul. După care, de obicei, ascultăm muzica, vine și compozitorul, repetăm cântece pentru că muzica e foarte importantă în spectacolele pentru copii și după aceea se trece la scenă”, ne-a mai spus actrița teatrului brașovean.
La scenă se fac repetiții cu toate indicațiile date de regizor. În ultima săptămână, înainte de premieră, se fac repetițiile în regim de spectacol, după care urmează avanpremiera și apoi premiera.
Că nu este deloc o meserie ușoară o spune și managerul instituției, Mihaela Soloceanu:
”Spectacolul în sine, pentru ochiul publicului din sală, pare doar o modalitate de petrecere a timpului liber și de divertisment, dar este cu mult mai mult în spatele lui. Pentru spectacolul acela de 50 de minute sau o oră se muncește extrem de intens și să vă gândiți că, pentru actori în sine, ca să susțină reprezentația, aceea este o muncă imensă. Uneori, păpușile, numai dacă ne referim la dimensiunea lor și la greutatea lor, cântăresc câteva kilograme”.
Teatrul pentru Copii Arlechino are 11 actori și un repertoriu de povești clasice, dar și contemporane, prezentate în sute de reprezentații anual, în instituție, stagiunea estivală, în școli și parcuri.