VIDEO&AUDIO. Prietenii brașoveni au dus ajutoare la Siret, dar nu au avut acces în Vama Siret. Ucrainenii ies din ce în ce mai greu din țara lor
"Zvonurile aici spun că autoritățile ucrainene nu mai permit oamenilor să iasă fără diferite sume de bani pe care le cer indiferent că bărbații sunt apți sau nu, indiferent că oamenii au copii sau că vor să ceară azil politic, problema este la granița ucraineană. Este o situație foarte ciudată pentru că sunt foarte, foarte mulți români care au venit să ajute. Sunt foarte mulți oameni care vor să facă ceva pentru refugiați", a declarat brașoveanul Andrei Mihalcea.
26 Februarie 2022, 16:41
Prietenia leagă suflete, dincolo de orice fel de granițe. Doi prieteni brașoveni s-au decis să ajute. Au făcut un anunț pe Facebook și în aproximativ 24 de ore au avut o duba și două mașini pline cu ajutoare, dar și alți patru prieteni dornici să meargă în mijlocul refugiaților din Vama Siret.
Încă de la primele ore ale dimineții s-au pus la drum, iar Radio România Brașov FM le-a fost alături în direct.
"Am avut mare noroc ca inițiativa noastră să primească un răspuns foarte frumos din partea comunității. Împreună cu noi mai sunt 4 prieteni buni care s-au decis să dea o mână de ajutor în mica noastră aventură. Să nu mai zică nimeni vreodată că românul nu este darnic, nu este săritor și că nu este implicat. Am avut mai mult sprijin decât ne-am imaginat. Nu știm exact ce ne așteaptă acolo. Noi am încercat să intrăm în contact cu cei de la ISU, cu cei de la Crucea Roșie, cu diferite ONG-uri, în mod ciudat am primit mai multe informații despre ce se întâmplă la vamă de la unul dintre hotelurile din graniță. Nu prea știm foarte multe. Trebuie să vedem la față locului ", a declarat Andrei Mihalcea, în această dimineață, în cadrul emisiunii Weekend Împreună, în timp ce se afla pe drum.
Și, într-adevăr lucrurile au fost diferite când au ajuns în Vama Siret. La acest moment, poliția nu mai permite accesul în zona vămii decât structurilor organizate. Toate ajutoarele sunt colectate într-o locație a Direcției de Asistență Socială din orașul Siret.
"Noi am reușit să ajungem la vama Siret. Din nefericire poliția nu mai permite accesul oamenilor de la kilometrul 5. Suntem toți redirecționați către Direcția de Asistență Socială din Siret unde o grupă de voluntari locali gestionează toate pachetele care vin, le împart și, împreună cu Poliția Locală, se duc chiar acolo la vamă și împart oamenilor. Din nefericire, din câte înțelegem aici la fața locului, numărul de ucrainenilor care au trecut granița în ultima oră a scăzut considerabil. Zvonurile aici spun că autoritățile ucrainene nu mai permit oamenilor să iasă fără diferite sume de bani pe care le cer indiferent că bărbații sunt apți sau nu, indiferent că oamenii au copii sau că vor să ceară azil politic, problema este la granița ucraineană. Este o situație foarte ciudată pentru că sunt foarte, foarte mulți români care au venit să ajute. Sunt foarte mulți oameni care vor să facă ceva pentru refugiați. În momentul de față, la graniță sunt câteva sute oameni care vor să treacă, doar că ucrainenii care reușesc să treacă nu mai sunt foarte mulți", ne-a transmis chiar din apropiere de Vama Siret, brașoveanul Andrei Mihalcea.
În plus, brașovenii și-ar fi dorit ca mașinile pline cu produse să nu se întoarcă goale în Brașov, ci cu refugiați cu care au ținut legătura pentru a fi aduși la rudele de aici. Însă, deocamdată acest lucru nu este posibil întrucât cei care trebuiau să vină la Brașov se află la câteva zeci de kilometri de vama ucraineană care momentan este blocată, preconizându-se că ar putea intra în țară abia mâine după amiază. Însă, cei 6 brașoveni încercă să ofere o mână de ajutor altor refugiați cazați la un hotel din zona vămii.