VIDEO Primul avion de mici dimensiuni, pentru zboruri interne, prezentat Consiliului Județean Brașov
La Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav a fost prezentată, astăzi, aeronava cehă L410, care ar putea să facă parte din viitoarea flotă a companiei "Liniile Aeriene Romane".
13 Decembrie 2023, 17:44
La Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav a fost prezentată, astăzi, aeronava cehă L410, care ar putea să facă parte din viitoarea flotă a companiei „Liniile Aeriene Romane”, o societate pe acțiuni care ar urma sa fie înființată la inițiativa Camerei de Comerț și Industrie a României, de către administrațiile județene, în special în regiunile unde există aeroporturi, dar nu numai.
Ne-a oferit detalii despre înființarea Liniilor Aeriene Române președintele Camerei de Comerț din România, Mihai Daraban:
„Ne propunem să punem în mișcare acest tip de proiect de conectivitate a orașelor țării care dețin aeroporturi. Ideea ar fi să vedem câte consilii județene spun <da> acestui proiect. Se va pleca, probabil, cu un număr minim de cinci avioane. Bineînțeles că firma nou înființată va fi cea care va contracta aceste avioane. Însă, doar cu acceptul acționarilor. Societatea va beneficia de anumite linii de finanțare, având în spate acești acționari care pot garanta”.
Președinte Consiliului Județean Brașov, Șerban Todorică, a explicat că, deocamdată, proiectul de înființare a Liniilor Aeriene Române este în stadiul de realizare a unui studiu de oportunitate.
„Componenta acestui organism care urmează să se înființeze va avea drept scop existența unui operator care să activeze în România, doar pe linii interne. Astăzi, am venit să vedem o aeronavă care ar fi pretabilă pentru a fi achiziționată, repet, pretabilă. Asta nu înseamnă că ne vom adresa acestei companii care a venit să ne prezinte această aeronavă, pentru că noi trebuie să vedem caracteristicile care ne sunt necesare și va avea loc o licitație în momentul în care se va înființa această asociere”, a declarat Șerban Todorică.
Costul unei aeronave de tip L140 s-ar ridica la cel puțin 7,5 milioane de euro. Atinge o viteză de peste 400 km/oră, cu o autonomie de până la 2500 km și capacitatea este de 19 persoane, fiecare cu câte un bagaj de maxim 20 de kilograme, potrivit directorului companiei, Michal Jagrik.