Vizită de evaluare, la Brașov, a Grupului de experţi pentru lupta împotriva traficului de fiinţe umane
Articol de Marian Stoica, 09 Octombrie 2024, 12:35
Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, i-a primit, astăzi, pe reprezentanții Grupului de experți pentru lupta împotriva traficului de ființe umane (GRETA), care efectuează în aceste zile cea de-a 4-a vizită în România pentru evaluarea implementării prevederilor Convenției Consiliului Europei privind Lupta împotriva Traficului de Fiinţe Umane.
Această vizită de evaluare se efectuează în București, Brașov și Bacău și vizează vulnerabilitățile la trafic de persoane și modalitatea de implementare de către stat a măsurilor privind prevenirea și combaterea traficului de persoane, identificarea persoanelor vulnerabile și acordarea sprijinului adecvat victimelor.
Prefectul Mihai Cătălin Văsii a urat bun venit reprezentanților GRETA și a evidențiat sprijinul pe care Instituția Prefectului Județul Brașov îl acordă Centrului Regional Brașov al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, precum și buna colaborare cu celelalte instituții și organizații nonguvernamentale cu atribuții în prevenirea și combaterea traficului de persoane în județul Brașov.
De asemenea, prefectul județului a menționat și proiectele în care Instituția Prefectului Județul Brașov, Centrul Regional Brașov al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane și alte instituții locale sunt parteneri: proiectul de prevenire a traficului de minori și a pornografiei infantile, webinarul „De vorbă cu tinerii” (inițiat de Inspectoratul Școlar al județului Brașov) și proiectul privind conștientizarea în rândul elevilor din județul Brașov a pericolului reprezentat de comercializarea și consumul de substanțe psihoactive.
Grupul de experţi pentru lupta împotriva traficului de fiinţe umane (GRETA) monitorizează regulat toate țările care au semnat Convenţia Consiliului Europei privind Lupta împotriva Traficului de Fiinţe Umane. Rolul GRETA este să se asigure că prevederile Convenției sunt implementate eficient și că drepturile victimelor sunt respectate. GRETA analizează situația din fiecare țară, întocmind rapoarte care identifică exemplele pozitive și lacunele și face recomandări cu privire la modul în care se poate îmbunătăți implementarea Convenției în fiecare țară.