Zeci de accidente pe munte, în ultima perioadă
Majoritatea accidentelor au loc pe fondul lipsei echipamentului, în special a încălțărilor adecvate, a explicat șeful serviciului Salvamont Poiana Brașov, Cătălin Petrescu.
22 August 2023, 13:46
Salvamont trage un nou semnal de alarmă, ca urmare a zecilor de accidente din ultima perioadă.
Majoritatea accidentelor au loc pe fondul lipsei echipamentului, în special a încălțărilor adecvate, a explicat șeful serviciului Salvamont Poiana Brașov, Cătălin Petrescu:
„Oricât de mult ne-am adresa turiștilor, prin toate mijloacele, mereu vor exista persoane care nu vor fi echipate. Majoritatea nu o fac cu rea intenție. Pur și simplu nu știu pentru că, provenind dintr-o zonă fără munte, cultura lor montană este redusă. Sunt persoane care nici măcar nu-și propun să facă o drumeție, dar văzând instalațiile de transport pe cablu se decid, ad hoc, să-și cumpere bilete. Aceste bilete sunt achiziționate de cele multe ori dus-întors, dar odată ajunși în partea superioară, văzând drumurile forestiere aparent lipsite de pericole și pe ceilalți turiști îndreptându-se către diverse obiective (cabane, puncte de belvedere, vârf), decid și ei să părăsească zonele amenajate din proximitatea stațiilor de transport pe cablu, devenind astfel drumeți de ocazie, fără echipament”.
De aici, până la pericolul de a aluneca și a se accidenta, nu mai este cale lungă.
„Muntele nu este doar al unei categorii, adică al celor echipați, ci al tuturor. Toți trebuie, deopotrivă, să se bucure de răcoarea, liniștea, aerul curat și peisajele lui. Doar că fiecare trebuie să-și cunoască limitele tehnice, fizice sau pe cele impuse de echipament și să înțeleagă că o plimbare pe munte, fie ea și scurtă, nu este aceeași cu o plimbare în oraș, ci poate fi mult mai periculoasă. Și atunci ne întoarcem la întrebarea inițială: ce pot face turiștii neechipați pentru a se putea bucura și ei de frumusețea muntelui? Răspunsul este foarte simplu: să urce și să coboare exclusiv cu instalațiile de transport pe cablu, iar odată ajunși sus, să nu mai părăsească peroanele și imediata lor proximitate, pentru că aici vorbim de zone controlate, deci sigure. Astfel, turiștii, chiar și neechipați, pot gusta în siguranță din ceea ce înseamnă peisajele montane”, a adăugat Cătălin Petrescu.
Citește și:Încălțămintea, accesoriul cel mai important, pe munte