Zeci de autocare cu turiști români și străini, la Festivalul Clătitelor de la Prejmer
Agențiile de turism din țară au inclus în pachetele turistice și „Fasching – Sărbătoarea clătitelor” de la Prejmer, astfel că 33 de autocare pline cu turiști vor ajunge în weekend în comună.
Articol de Camelia Vlad, 02 Aprilie 2024, 16:05
Vizitatorii se vor bucura, alături de localnici și nu numai, de evenimentele inedite organizate timp de două zile (6-7 aprilie), în cadrul celei de XVII-a ediții.
Vor gusta din delicioasele clătite, unele preparate chiar în căruțele aflate în mișcare.
Mai multe detalii ne-a oferit primarul localității, Mihai Apafi:
”În fiecare an încercăm să aducem cât mai multe elemente de noutate. Anul acesta, noutatea este faptul că am reușit să mărim programul, oferim 4 ore de activitate în plus față de cât ofeream înainte. Caravana este un alt element de noutate, pentru că dintr-un kitch pe care noi eram cumva obligați să-l facem, de data asta, am reușit să facem totul finisat, în detaliu și, cel mai important, în proporție de 70% din elemente reciclabile, un lucru pe care noi o să-l promovăm și la acest eveniment”.
La acest eveniment sunt așteptați și sașii născuți în Prejmer, dar plecați de-a lungul timpului peste hotare, de la care a fost preluată tradiția Fasching-ului.
Își amintește despre vremurile de altădată fostul primar al Prejmerului, actualul președinte al Consiliului Județean Brașov, Todorică Șerban:
”Când eram eu copil, erau două clase de sași și două clase de români. Au plecat în Germania și după 2000, când am devenit primar, m-a sunat fostul primar, care fusese sas, neamț la origini, și a zis mă bucur atât de mult că ai ieșit tu primar și, te rog, să reînvii tradiția cu Fasching-ul”.
Susținute în aer liber, concertele unor apreciați artiști români, printre care Feli, Adda, Compact, Taraful Rutenilor și Carmen Chindriș, trupele de dans tradițional săsesc, fanfara și caravana cu pirați sunt doar câteva dintre surprizele pe care organizatorii le pregătesc pentru miile de participanți.
Pentru a nu bloca și mai mult comuna, primarul Mihai Apafi face un apel la amatorii de clătite prejmerene să renunțe la mașinile personale și să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun:
”Pe această cale, încurajez toți brașovenii să utilizeze linia 520 de transport public metropolitan, pusă la dispoziție de autoritatea publică locală în parteneriat cu RAT BV. Noi încercăm să asigurăm un număr de parcări, însă dacă toată lumea vine cu mașina, să ajungem să blocăm Prejmerul și, probabil, locul de parcare pe care dumneavoastră îl veți găsi va fi la o distanță destul de mare de eveniment. Legat de trafic, drumul județean DJ112 va fi închis, va fi transformat în pietonală, în așa fel încât toți cei care vin la Festivalul Clătitelor să poată să se plimbe în siguranță”.
Pentru cei care practică turismul cultural, Fasching-ul reprezintă și o oportunitate de informare asupra istoriei locului și Bisericii Cetate Prejmer, notată cu 3 stele în Ghidul Verde Michelin și înscrisă în lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.