Zeci de instituții de cultură din țară ar putea fi desființate. Printre ele, Teatrul pentru Copii Arlechino
Desființarea a zeci de teatre din țară, dar și a altor instituții de cultură. Asta ar fi consecința imediată a proiectului de Ordonanță de Guvern privind unele măsuri fiscale în domeniul cultural, care să ducă la economii bugetare.
08 August 2023, 12:43
Desființarea a zeci de teatre din țară, dar și a altor instituții de cultură. Asta ar fi consecința imediată a proiectului de Ordonanță de Guvern privind unele măsuri fiscale în domeniul cultural, care să ducă la economii bugetare.
Cea mai drastică măsură este cea care spune că instituțiile cu mai puțin de 50 de angajați pot fi comasate, reorganizate, pot fuziona cu altele, însă mai sunt propuse și reduceri de personal sau tăieri de posturi neocupate.
În aceste condiții, în Brașov, Teatrul pentru Copii Arlechino ar trebui să dispară, pentru că nu îndeplinește schema de personal minimă.
“Extrem de multe instituții teatrale, dar în mod particular teatrele pentru copii, cele de păpuși, cele de animație, funcționează în țara asta pe o structură de personal subdimensionată, majoritatea dintre ele având un număr de personal în statul de funcții de 30, 35, maxim 40 de posturi. Este și cazul instituției noastre, iar acestea sunt niște măsuri ce periclitează în mod deosebit de grav existența efectivă a acestor instituții, care sunt, din punctul meu de vedere, importanți reprezentanți culturali, dacă nu chiar esențiali”, a spus managerul Teatrului Arlechino, Mihaela Soloceanu.
Același semnal de alarmă îl trage și managerul Teatrului Sică Alexandrescu, care are în repertoriu și spectacole pentru copii, dar pentru un alt segment de vârstă și cu altă miză.
„Ar fi începutul sfârșitului pentru mare parte din ce înseamnă act artistic cultural în România. Deci putem să spunem că din prisma teatrelor de copii și tineret, de păpuși, marionete, din toată țara, ele vor dispărea, vor fi rase de pe suprafața culturală a țării”, a spus Dan Cogălniceanu.
Filarmonica are mai mulți angajați, dar chiar și așa, managerul instituției, Dragoș Dimitriu, atrage atenția că proiectul de ordonanță va avea efecte dezastruoase asupra culturii:
“Din punctul meu de vedere, unele dintre cele mai bune inițiative care s-au născut pe plan cultural în ultimii ani în România vor fi omorâte în fașă. Muzeele mici, noile instituții de spectacole, care nu au avut timpul necesar sau nevoia de a avea organigrame mai mari, nu vor mai avea bugete proprii, nu se vor mai putea administra singure și, implicit, nu vor mai avea flexibilitatea să se dezvolte pentru a crea produse culturale personalizate și unice. Din punctul de vedere al Filarmonicii, înseamnă o reorganizare pe fugă, care nu servește nimănui. În mod special spre final de an este cel mai important să ne concentrăm pe bugetarea anului viitor, pe programele artistice destinate comunității, nicidecum spre o reorganizare care, de fapt, nu face altceva decât să mănânce timp și nu va aduce schimbări în bine, ce va împiedica doar buna funcționare și strategia de dezvoltare a instituției”.
50 de manageri de instituții de cultură au semnat și trimis un memoriu premierului Marcel Ciolacu pentru a regândi proiectul.
Memoriul „Opriți distrugerea culturii!” a intrat și pe petitieonline.com, unde a adunat deja peste 16.500 de semnături.
Sursa foto: Radio România Brașov FM