Zeci de reclamații înregistrate la Protecția Consumatorilor Brașov, din cauza facturilor la gaz și energie electrică
Facturile cu sume substanțiale, primite în acest an de la furnizorii de gaz și energie electrică, i-au făcut pe 50 de brașoveni să se îndrepte urgent către Protecția Consumatorilor.
14 Ianuarie 2022, 15:11
Facturile cu sume substanțiale, primite în acest an de la furnizorii de gaz și energie electrică, i-au făcut pe cel puțin 50 de brașoveni să se îndrepte urgent către Protecția Consumatorilor.
Astfel, la nivelul instituției au fost demarate controale la furnizorii reclamați, acțiuni care s-au încheiat cu amenzi de zeci de mii de lei. De asemenea, furnizorii au fost obligați să recalculeze facturile pentru consumatorii casnici.
"În contextul liberalizării pieței energiei și a gazelor am desfășurat ample acțiuni de control. În ultima perioadă, din cauza numeroaselor probleme apărute, la nivelul ANPC s-a constituit chiar un comandament pentru verificarea acestora. La nivelul Regiunii Centru 7, discutăm de peste 50 de reclamații în momentul de față, cu diferite probleme, dar controalele noastre nu s-au oprit doar la cele sesizate de consumatori, ci am verificat în amănunt furnizorii de energie electrică și gaz", a precizat șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului - Regiunea Centru Brașov, Sorin Susanu.
O problemă gravă a fost identificată la un dezvoltator imobiliar din județul Brașov, care prestează serviciul de distribuție a energiei electrice fără a putea face dovada licenței emise de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) sau a licenței în baza unui sistem de distribuție închis.
"Le furnizează consumatorilor energie electrică fără a avea o formă legală de furnizare sau distribuție. Discutăm, practic, de sute de consumatori care sunt captivi în sistem și care nu pot beneficia de prevederile legii referitoare la alegerea unui furnizor de nergie electrică. Mai mult, se pare că discutăm de o premeditare încă din faza de încheierea de cotnractului de vânzare-cuumpărare (a apartamentelor - n.r.) și există și suspiciunea că acel curent contractat de dezvoltatorul imobiliar este de medie tensiune și apoi vândut către consumatori casnici", a explicat Susanu.
Dezvoltatorul imobiliar a fost amendat cu suma de 10.000 de lei și a fost obligat să intre în legalitate în termen de 30 de zile.
"Nu a putut respecta acest termen și se pare că nici în viitorul apropiat nu va putea intra în legalitate, în conformitate cu normele legale existente ale ANRE, fapt care pună într-o situație și mai delicată pe toți consumatorii din acel cartier rezidențial", a completat Sorin Susanu.
Acțiunile de control la distribuitorii și furnizorii de energie sunt în plină desfășurare, a precizat șeful de la comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Brașov.