Zeci de refugiați, cazați la Braşov cu sprijinul Bisericii Sfânta Treime din Şchei (Audio)
Preoteasa de aici este ucraineancă, născută într-o familie de preoţi din Cernăuţi, iar acum îşi oferă tot sprijinul concetăţenilor ei care au reuşit să scape din zona de conflict.
28 Februarie 2022, 19:05
Zeci de refugiați ai Ucrainei sunt deja cazaţi la Braşov, cu sprijinul Bisericii Sfânta Treime din Şchei.
De altfel, preoteasa de aici este ucraineancă, născută într-o familie de preoţi din Cernăuţi, iar acum îşi oferă tot sprijinul concetăţenilor ei care au reuşit să scape din zona de conflict.
Mariana şi Elena sunt două mame care au venit la Braşov împreună cu copiii lor. Femeile îşi amintesc, printre lacrimi, cum a fost ziua în care ţara lor a fost invadată de trupele ruseşti (audio atașat):
„Oricine stă cu frica că nu știm peste noapte ce o să fie. Oricine a lăsat acasă o bunicuță bătrână, un moș bătrân (...) chiar și cățelul și pisica să îi lași, tot plângând ieși de acasă”, a precizat Elena Procopciuc.
“Copiii sunt la școală, la grădiniță, la dansuri. Joi dimineața i-am îmbrăcat să meargă la școală și la grădiniță și educatorii ne-au scris că copiii stau acasă. (...) Nu am înțeles întâi care este situația și o mamă a scris «Nu știi că a început războiul?»”, ne-a spus Mariana Puiu.
Cei mai mari dintre copii au înţeles situaţia şi speră să revină, cât mai repede, la viaţa lor de dinainte de război.
„Era viața pașnică, toate erau vesele, era viață bucuroasă, dar când a început războiul, toți au început să se teamă pentru familiile lor. La graniță fiecare om se gândea la el, grăiau urât, se împingeau, erau în panică”, a spus Bogdan Puiu.
Preotul Aurelian Reit, de la Biserica din Şchei, strânge ajutoare și lucrurile necesare pentru cei de la Cernăuți, unde cumnatul său este protopop. Prin acesta, biserica din Brașov a luat legătura cu viceguvernatorul regiunii și a pregătit cele necesare.
„Și viceguvernatorul ne-a mai rugat să punem în TIR-urile cu ajutoare de aici - și facem un apel pe această cale, dacă se poate – medicamente și căciuli și mănuși pentru armata ucraineană și să scriem pe paleții respectivi «Pentru armata ucraineană» și restul, bineînțeles, ajutoare pentru oamenii care stau la cozi interminabile”, a spus preotul Aurelian Reit.
Mai multe mame şi copiii lor, găzduiţi de biserica braşoveană, vor pleca, miercuri, spre Italia unde îi aşteaptă soţii şi taţii. Ceilalți rămân la Braşov până când situaţia le va permite să se întoarcă, în siguranţă, acasă, în Ucraina.
Sursa foto: Radio România Brașov FM