Ziua 0. Ce nu s-a văzut și ce s-a mai vorbit la inaugurarea Aeroportului Brașov?
Cu o mare de jurnaliști, invitați și oficialități, așa a început ziua de joi, în jurul orei 6.30, ziua inaugurării primului aeroport construit în România, în ultimii 50 de ani. Terminalul a părut neîncăpător, iar momemntul de check-in a fost unul ca pentru orice îmbarcare, strict.
15 Iunie 2023, 20:37
Ziua 0 a Aeroportului Internațional Brașov - Ghimbav a fost una cu mari emoții, momente inedite și apariții sau absențe notabile.
Cu o mare de jurnaliști, invitați și oficialități, așa a început ziua de joi, în jurul orei 6.30, ziua inaugurării primului aeroport construit în România, în ultimii 50 de ani. Terminalul a părut neîncăpător, iar momemntul de check-in a fost unul ca pentru orice îmbarcare, strict și lung.
În mulțimea venită la aeroport, s-a remarcat și prezența celui care a pornit proiectul aeroportului în anul 2006, fostul președinte al Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu.
Emoțiile au crescut odată cu instalarea celor prezenți pe pista aeroportului pentru a aștepta aterizarea primei aeronave. În jurul orei 8.15, sosirea mult așteptată a fost întâmpinată cu blitzuri, telefoane și camere îndreptate spre cer. Însă, cel mai inedit moment a fost primirea aeronavei cu tunuri de apă.
Odată cu coborârea oficialităților a început, practic, ceremonialul oficial de inaugurare care a cuprins atât tradiționalul tăiat al panglicii tricolore, cât și imnul interpretat de fanafară, dar și serviciul religios.
Cum era de așteptat, cel mai emoționat a fost Adrian Veștea. Nu era doar inaugurarea proiectului la care a ținut cel mai mult, ci și ultimele sale ore în calitate de președinte al Consiliului Județean Brașov, imediat după plecare sa de la Brașov mergând direct la depunerea jurământului pentru funcția de ministru al dezvoltării în noul Guvern Ciolacu.
Emoțiile sale au ajuns la cote maxime atunci când în cadrul discursului său a mulțumit nu doar profesioniștilor din echipa sa, ci și familiei sale, detaliu al discursului său primit cu aplauzele celor prezenți în zona publică a terminalului brașovean.
"Să-l stăpânim sănătoși și să avem cât mai multe îmbarcări de pe aeroportul nostru. Vă mulțumesc!", a spus emoționat Adrian Veștea.
Emotivitatea președintelui Consilului Județean Brașov, la acea oră, nu a trecut neobservată și a fost remarcată, inclusiv, de încă premierul României în momentul inaugurării, Nicoale Ciucă:
"Am putut sa constatăm cu toții emotiile pe care le-a avut și încă le mai are domnul președinte al Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, pentru că este un moment deosebit de important pentru care a depus foarte mult efort și foarte mult suflet".
Vădit emoționat a fost și primarul Ghimbavului, Ionel Fliundra, care în cadrul discursului său a confundat urbea pe care o conducea cu Brașovul.
Un alt moment festiv emoționant a fost decernarea titlului de "Cetățean de onoare" singurului român care a zburat în spațiu, brașoveanul Dumitru Prunariu.
Una dintre absențele de la ceremonie, inițial, mult discutate a fost cea a primarului municipiului Brașov. Însă surpriza a fost mai mare pentru cei care au plecat cu primul zbor inaugural către Stuttgart când în aeroportul de acolo îi aștepta chiar Allen Coliban care, odată îmbarcat în avion, a participat la primul zbor internațional către Brașov, după care a plecat către casă cu autobuzul RATBV pus la dispoziție pentru zona aeroportului.
În plus, acesta a oferit și o explicație de ce a ales această variantă de marcare a deschiderii Aeroportului de la Brașov, chiar pe pagina sa de socializare:
"Să fie-ntr-un ceas bun! Zboruri line, Brașov! În avion, multă bucurie pentru primul zbor internațional ce va ateriza la Brașov și mulți brașoveni mândri, cum e normal să fim cu toții în aceste zile. Aeroportul din Brașov a fost una dintre marile ambiții ale Brașovului. Început de Aristotel Căncescu în 2006 și finalizat de Adrian Veștea în 2023, este un exemplu relevant pentru spațiul românesc actual: exemplu că se poate, prin forțe proprii și multă determinare, cu minim suport guvernamental. Este, în primul rând, meritul lui Adrian Veștea pentru finalizarea, certificarea și deschiderea terminalului și a operaționalizării pistei. Pentru asta, merită felicitări; exemplu de cât de mult ne-au costat (timp și bani) lipsa de colaborare, orgoliile și manevrele politice în perioada de dinainte de 2020.Mă bucur că Aeroportul Internațional Brașov devine funcțional. Voi fi printre primii pasageri plătitori ce vor ateriza la Brașov, cu primul zbor comercial. Niciunul dintre jurnaliștii care s-au exprimat cu privire la sentimentele mele legate de acest moment nu a făcut documentarea întrebându-mă sau solicitându-mi vreo opinie, altfel nu ar fi scris bazaconii. Dimpotrivă, deși știau că am fost în delegații oficiale (împreună cu consilieri locali și cu angajați ai Primăriei), invitat ca vorbitor la două evenimente importante pentru candidatura Brașovului la titlul de Capitală Verde Europeană (Smart City Expo&Conference - Tampere și Bienala Orașelor în Tranziție - Grenoble), au mințit că aș fi în vacanță cu familia au fabulat despre cum privesc deschiderea aeroportului!", a scris Allen Coliban atât astăzi, cât și ieri pe pagina sa oficilă.
Tot pe rețele de socializare, au apărut și imagini cu primul zbor de pe Aeroprtul Internațional Brașov - Ghimbav văzut de dincolo de gardul de securitatea al obiectivului. Acestea au fost postate de brașovenii care și-au dorit să nu piardă un astfel de moment istoric chiar dacă nu au avut acces în incinta aeroportului din motive de securitate și organizare.