"Ziua care nu se uită", în fața tinerei generații
"Ziua care nu se uită" la Brașov, în acest an, a început în fața tinerei generații.
15 Noiembrie 2022, 14:46
„Ziua care nu se uită” la Brașov, în acest an, a început în fața tinerei generații.
Zeci de elevi brașoveni și studenți ai Universității Transilvania au participat astăzi, la un mall din oraș, la proiecția filmului „Brașov 1987. Doi ani prea devreme”. În amintiriea muncitorilor brașoveni care, în urmă cu 35 de ani, au ieșit în stradă și și-au cerut dreptul la o viață demnă. Au strigat și împotriva dictatorului, în plin regim totalitar.
Filmul este o producţie a Muzeului Judeţean de Istorie Braşov și TVR.
Tinerii au fost impresionați, după o oră și jumătate de mărturii.
“Emoționant, pe de o parte. A fost frumos să fim informați de ce s-a întâmplat, pentru că mulți știu că a fost o revoluție, într-adevăr, dar nu știu de partea din spate, adică de oamenii care au fost pedepsiți doar pentru că și-au făcut vocile auzite. M-au emoționat poveștile oamenilor care au fost arestați. Nu am învățat neapărat din programa de la istorie despre asta, să zic așa, dar am mai avut profesori care au făcut pauze să ne zică «s-a întâmplat asta și asta», dar mai mult am învățat de la unchiul meu, de la bunica mea”, ne-a spus o studentă.
„100% o mare victorie pentru români, pentru România și pentru noi, tinerii de astăzi. Deci, absolut a fost o victorie, deși este, cum se și numește documentarul «Cu 2 ani prea devreme», nu contează, victorie 100%. A fost un început foarte bun”, a precizat altă studentă.
La proiecție au participat și unii dintre eroii de acum 35 de ani.
“Suntem onorați și mie îmi place să spun, când mă întreabă foarte mulți: «ce ați făcut voi atunci în 87?»; Le spun cu o onoare personală: «Am ridicat România din genunchi, pentru că nimeni nu mai credea» și polonezii au spus-o în ‘90: «ceea ce ați făcut voi la Brașov n-a făcut altceva decât să ne crească moralul, să luptăm în continuare»”, a precizat vicepreședinte ale Asociației 15 Noiembrie 1987, Dănuț Iacob.
După proiecție a fost lansat romanul grafic „15 NOIEMBRIE 1987”, realizat de artista braşoveană Alexandra Gold, fiica unuia dintre „novembrişti”.
Alexandra avea vârsta de un an în 1987.
“Acest album este un document în sine, este o carte care va servi și generațiilor următoare pentru informare, pentru cunoașterea istoriei locale și, de ce nu, va constitui oarecum și un album, care, pot să zic eu, va ajuta pentru perpetuarea tuturor lucrurilor pe care noi încă le mai ținem vii, și anume comemorarea sau aniversarea a 35 de ani și poate și la 50 de ani în continuare vom celebra împreună curajul brașovenilor din ‘87”, a spus Alexandra Gold.
Toate acestea au fost pregătite de Muzeul Județean de Istorie, cu sprijinul partenerilor săi.
“Pentru noi, eu spun că este o aniversare istorică, chiar dacă, din nefericire, mulți dintre cei care au făcut istorie acum 35 de ani nu mai sunt printre noi și cauzele, pentru mulți dintre ei, sunt chiar atunci, în acele zile: bătăile și schingiuirile la care au fost supuși de către organele de anchetă. Totuși, rămâne o aniversare, pentru că ne raportăm la 15 noiembrie 1987 cu multă mândrie. Și nu doar noi, brașovenii. Cred că toți românii trebuie să ne mândrim cu 15 noiembrie 1987, pentru că este noțiune de istorie brașoveană de importanță națională și chiar internațională. Peste tot, când spui Brașov, 1987, oamenii înțeleg că, deși a fost cu 2 ani prea devreme, a fost totuși începutul sfârșitului comunismului în România”, a declarat managerul Muzeul Județean de Istorie, Nicolae Pepene.
Proiectul editorial a fost finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu.