Ziua Imnului Național, marcată la Brașov
Ziua Imnului Naţional al României este sărbătorită, în fiecare an, în 29 iulie, dată la care, în 1848, “Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.
Articol de Nicolae Jalea, 29 Iulie 2024, 10:46
Ziua Imnului Național a fost marcată astăzi și la Brașov, în Piața Tricolorului, printr-o ceremonie militară și religioasă.
Imnul Național al României este strâns legat de Brașov.
În varianta oficială, la originea imnului se află poemul patriotic ''Un răsunet'', scris de Andrei Mureșianu și publicat pentru prima dată în numărul 25 din 21 iunie 1848 al suplimentului ''Foaie pentru minte, inimă și literatură'', pe o melodie culeasă de Anton Pann.
Potrivit altor surse, melodia a fi de fapt adaptată de George Ucenescu, elev al lui Anton Pann.
„Ca în fiecare an, pe 29 iulie sărbători Ziua Imnului Național, un element important a tot ceea ce înseamnă identitatea noastră națională. Respectând adevărul istoric, acest imn a fost compus la Brașov și interpretat în mod neoficial în Șcheii Brașovului, un lucru cu care noi, brașovenii, ne mândrim și sperăm ca la un moment dat, adevărul istoric să fie restabilit”, a spus prefectul județului Brașov Cătălin Văsii.
Potrivit cercetărilor părintelui profesor dr. Vasile Oltean, în anul 1848, la începutul verii, mai mulți revoluționari – întorși la Brașov în urma Adunării Naționale de la Blaj - s-au strâns în grădina din Șchei a parohului Bonifatie Pitiș, unde Gheorghe Ucenescu, dascăl și cântăreț bisericesc, le-a cântat melodia „Din sânul maicii mele”.
Impresionat, Andrei Mureșanu i-a spus că va face niște versuri și a scris, într-o singură noapte, poezia „Un răsunet”, care avea să devină textul actualului imn național al României.
Gheorghe Ucenescu a adaptat melodia și a interpretat cântecul duminica următoare, în același loc (mai multe AICI).
Ziua Imnului Naţional al României a fost proclamată prin Legea numărul 99 din 26 mai 1998 și se sărbătoreşte în fiecare an la data de 29 iulie.