Ziua Mondială a Ciocolatei. Prima fabrică de ciocolată din Transilvania a fost deschisă la Brașov
Deși prima fabrică de ciocolată din Transilvania a fost deschisă la Brașov, la mai bine de un secol distanță, orașul coroanei a pierdut marca simbol a zonei, transferată, cu tot cu fabrică, în Bulgaria.
Articol de Nicolae Jalea, 07 Iulie 2024, 16:51
Pasiunea pentru desertul irezistibil a fost dusă mai departe de un ciocolatier care a îmbinat armonios conservatorismul clienţilor cu dorinţa de a aduce la poalele Tâmpei şi gusturile exotice.
În weekendul în care o planetă întreagă celebrează Ziua Mondială a Ciocolatei, Dorian Lungu ne oferă şi o nouă perspectivă asupra celui mai iubit și răspândit desert din lume:
”Oamenii își doresc să aibă ceea ce n-au avut de multe ori. Eu cred că e o cultură gastronomică. Trebuie să înveți, să te educi, mai bine mai puțin și mai bun. Aș spune că oamenii nu fac asta încă, în România cel puțin. Există însă o îmbunătățire vizibilă. Aș spune că promovăm, în special, să mănânci puțin, să te scoli bine, să ai energie. Asta și facem la atelierele noastre. Mai bine mănânci două bucățele din alea care într-adevăr îți satisfac și stomacul, și sufletul, decât să iei o ciocolată mare sau orice în cantitate mare doar pentru că e mare. Mănânci o ciocolată bună cu un fruct confiat, mănânci cu un pic de scorțișoară, satisfaci așa și sufletul”.
Interviul cu ciocolatierul brașovean Dorian Lungu a fost realizat de colegul nostrum Adrian Cârneciu, iar înregistrarea integrală va putea fi ascultată luni, 8 iulie, în emisiunea ”Pulsul Zilei”, realizată de Florin Pop.