Ziua Națională a Foștilor Deținuți Politic din România a fost marcată şi la Brașov
Cu o zi mai târziu, Brașovul i-a omagiat pe foștii deținuți politic din România.
10 Martie 2022, 14:54
Ziua Națională a Foștilor Deținuți Politic din România a fost marcată şi la Brașov.
În perioada 1944 – 1989, în România au existat, conform calculelor Asociației Foștilor Deținuți Politic din România (AFDPR), aproximativ 2.000.000 de români care au trecut prin ceea ce s-a numit gulagul românesc, atât încarcerați cât și deportați.
La ceremonialul militar și religios care a avut loc la monumentul din fața Teatrului „Sică Alexandrescu” a fost prezentă și Irina Leulescu, secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist.
Experiența lor tragică trebuie să fie o lecție pentru cei de astăzi, ca asemenea derapaje totalitare să nu se mai întâmple niciodată, a declarat Irina Leulescu.
„Am găsit câțiva tineri și i-am întrebat: Ce ați face voi acuma dacă s-ar întâmpla ceva? Dacă ar fi să avem un război sau un conflict armat, ce ați face? Au răspuns: Am pleca din România”, a spus Irina Leulescu.
De Ziua Națională a Foștilor Deținuți Politic din România au fost comemoraţi brașovenii care au cunoscut detenția politică în primele două decenii ale comunismului. Au făcut istorie, au contribuit la gloria României, dar au sfârşit tragic, aruncaţi în temniţe comuniste.
Unii dintre ei au reuşit să scape de lanţurile ocnei, dar au rămas cu bolile cronice şi cu urmărirea din partea Securităţii, care i-a terorizat tot restul vieţii.
„Am rămas surprins de numărul de tineri și colectivul de oameni care au fost astăzi la această ceremonie. Cred că națiunea ucraineană a dat un imbold unui patriotism; patriotism care trebuie să se genereze și la noi, să vedem oameni care sunt cuprinși de sentimentul de a-și apăra patria. Exact ce au făcut și acești oameni care unii nu mai sunt printre noi, unii deja sunt la o vârstă destul de înaintată. Tot respectul pentru ei!”, a spus vicepreședintele Asociației 21 Decembrie, Gigi Neghină.
La 9 martie este marcată, în fiecare an, Ziua deţinuţilor politic anticomunişti din perioada 1944-1989.
Proiectul de lege privind declararea zilei de 9 martie „Ziua deţinuţilor politic anticomunişti din perioada 1944-1989” a fost adoptat de Camera Deputaţilor în şedinţa din 22 noiembrie 2011, cu 285 de voturi favorabile, trei împotrivă şi şase abţineri.