Ziua Națională fără Tutun, marcată și la Brașov
"Ţigările otrăvesc oamenii şi planeta", este doar una dintre temele campaniilor de sensibilizare a populației în toată țara, de Ziua Națională fără Tutun.
17 Noiembrie 2022, 16:03
„Ţigările otrăvesc oamenii şi planeta”, este doar una dintre temele campaniilor de sensibilizare a populației în toată țara, de Ziua Națională fără Tutun.
Această zi este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie.
Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brașov, se alătură campaniei de marcare a acestei zile, prin activități de informare, atât în școli, cât și la nivelul comunității locale, menite să tragă un semnal de alarmă cu privire la efectele nocive determinate de obiceiul de a fuma.
Este îngrijorător faptul că vârsta de debut a acestui viciu este tot mai scăzută.
„Potrivit rezultatelor ultimului studiu realizat de Agenția Națională Antidrog, la nivel național, după alcool, fumatul țigaretelor cu tutun înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenței consumului de droguri în populația României, media vârstei de debut fiind de 18,6 ani. Analiza acestei vârste medii de debut în consumul produselor din tutun a indicat faptul că un procent de 12.4% dintre respondenți au fumat pentru prima dată înainte de împlinirea vârstei de 14 ani”, a explicat șeful centrului regional Antidrog Brașov, comisar șef de poliție Laura Pișcociu.
Psihologii spun că dependența de tutun debutează de cele mai multe ori la persoanele aflate într-un moment vulnerabil din punct de vedere emoțional sau din teribilism, în cazul adolescenților.
„Există o incertitudine privind locul de muncă sau o situație tensionată în familie sau la locul de muncă. Toate aceste situații pot duce la apelarea, la această formă de inhibare, să zic, sau de detensionare – tutunul. În copilărie apare teribilismul acesta de a folosit țigara, pentru a da impresia în grupul de copii sau adolescenți că este puțin superior celorlalți”, a explicat psihologul Maria Teherciu.
Pentru a scăpa de dependența de tutun este bine să se apeleze la consilierea de specialitate sau chiar la terapia psihologică - a adăugat psihologul Maria Teherciu.
Ministerul Sănătății atrage atenția că tutunul ucide peste 8 milioane de oameni în fiecare an, la nivel global, și distruge mediul înconjurător, dăunând și mai mult sănătății umane, prin cultivare, producție, distribuție, consum și deșeuri post-consum.