Ziua Olimpică, marcată, pentru al 39-lea an, la Șirnea, primul sat turistic din România
Ediția cu numărul 39 este una specială și nu doar pentru faptul că vine după un an de pandemie.
22 Iunie 2021, 19:20
„Citius, Altius, Fortius”. Este deviza olimpică sub care se desfășoară, la Șirnea, evenimentele sportive și culturale dedicate Zilei Olimpice, din 23 iunie. O manifestare care a ajuns la a 39-a ediție. O tradiție care nu a fost întreruptă nici măcar de pandemie.
Concursurile sportive au început încă de marți. 26 de copii au luat startul în „Pentatlonul olimpic școlar pentru mileniul 3”, cu 3 probe sportive, una de cultură olimpică și o alta artistică. În ziua de miercuri sunt alte competiții sportive, inclusiv crosul olimpic.
Ediția cu numărul 39 este una specială și nu doar pentru faptul că vine după un an de pandemie.
„Vom celebra personalitatea lui Evanghelie Zappa (personalitate care a contribuit la reînvierea Jocurilor Olimpice – n.r.), un grec românizat care a organizat, timp de 40 de ani, primele Jocuri Olimpice, înainte de Atena. (...) Continuă acest șir, reluarea Jocurilor Olimpice și, iată, pregătim acum Jocurile de la Tokio. Avem imagini foarte frumoase, avem și un film, cu prezentarea ceremoniei de la Olimpia, de anul trecut, când s-a aprins flacăra olimpică. E un moment istoric. A ars torța un an de zile, până la organizarea Jocurilor”, a spus organizatorul Radu Frunteș.
Agenda Zilei Olimpice va fi completată de un program artistic susținut de Ansamblul Comunității Grecești – Efthymos, Veta Biriș și formația „3 parale”. Ziua Olimpică se va încheia, tot conform tradiției, cu Noaptea de Sânziene, din care nu va lipsi momentul culegerii florilor, la ceas de seară.
„Programul acesta tradițional începe la Sfânta Biserică, cu vecernia Sfântului Ioan Botezătorul, pentru că pe 24 e sărbătoarea Sfântului Ioan. După momentul liturgic, avem o șezătoare la Muzeu, pe tema Sânzienelor, apoi ieșim cu copiii de la Dumbrăvița – vom avea Ansamblul Plaiurile Dumbrăviței invitat, se culeg florile, se fac coronițe, se fac buchețele și va fi un program artistic cu această formație minunată”, a adăugat Radu Frunteș.
Seara se va încheia cu un spectacol folcoric și un program de poezie și muzică. În plus, dacă ajungeți în Șirnea, nu ratați expoziția de IE românească, de la Muzeul „Nicolae Frunteș”. Șirnea este „primul sat turistic din România”, în comuna Fundata, la poalele munților Piatra Craiului.