Ziua Protecției Civile, sărbătorita la Brașov
În urmă cu 91 de ani, la 28 februarie 1933, printr-un decret regal, lua ființă Protecția Civilă. Se cunoștea de mai multă vreme necesitatea unui astfel de serviciu, iar Primul Război Mondial a adus pe tapet nevoie stringentă a înființării lui.
28 Februarie 2024, 14:22
În urmă cu 91 de ani, la 28 februarie 1933, printr-un decret regal, lua ființă Protecția Civilă. Se cunoștea de mai multă vreme necesitatea unui astfel de serviciu, iar Primul Război Mondial a adus pe tapet nevoie stringentă a înființării lui. Acum, unitățile ISU din întreaga țară sărbătoresc această importantă zi pentru protejarea cetățenilor.
„Astăzi sărbătorim Ziua Protecție Civile, iar după cum știți, avem foarte multe activități, inclusiv informare preventivă, inclusiv prezentare a tehnicii de intervenție, atât a colegilor noștri pompieri, dar cât și a colegilor care desfășoară preponderent activități de protecție civilă, a acestor autospeciale pe care nu le vedem foarte des pe pe stradă sau la misiuni”, a declarat inspectorul șef al ISU Brașov, colonel Lucian Marciu.
La sediul ISU Brașov s-au păstrat câteva elemente de tehnică folosite în urmă cu zeci de ani, la începuturile Protecției Civile, între care detectoare de radiații, elemente rămase în urma exploziei de muniție și machete ale mijloacelor cu care a fost distrusă muniția, precum și tehnica cu ajutorul căreia se comunica. Cu ocazia acestei zile au fost testate și sirenele din județ.
„Exercițiul de azi a vizat alarma la dezastre, adică cinci sunete de câte 16 secunde. Scopul acestora a fost de a alerta populația cu privire la iminența producerii unor inundații în situații reale, sperăm să nu ajungem acolo. Activitatea de alarmare pe care o desfășurăm va fi precedată de o parte de înștiințare, respectiv populația va fi anunțată cu privire la evenimentele preconizate, va fi pregătită, din acest punct de vedere, cel puțin informativ, cu ce activități trebuie să desfășoare, iar în situația în care un eveniment se produce neanunțat, nepreconizat, putem utiliza sistemul RO-ALERT”, a punctat locotenent colonel Cosmin Sbarcea, adjunct șef Centrul operațional ISU Brașov.
Pompierii au explicat și codurile alarmelor atunci când sunt utilizate sirenele. Alarma la dezastre se compune din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde fiecare. Prealarma aeriană se compune din 3 sunete a câte 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare. Alarma aeriană - se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.