Ziua Veteranilor de Război a fost marcată la Brașov
În garnizoanele din toată țara a fost sărbătorită, astăzi, Ziua Veteranilor.
Articol de Adina Chirvasă, 29 Aprilie 2024, 15:54
La Brașov, ceremonialul a avut loc în Piața Unirii din Prund.
Dacă în anii 90, Asociația Veteranilor de Război număra mii de membri, astăzi doar câțiva oameni care au supraviețuit în Al Doilea Război Mondial mai sunt printre noi, iar dintre aceștia a luat cuvântul în cadrul ceremoniei președintele Asociației Veteranilor de Război, filiala Brașov, colonelul în rezervă Oană Titu.
„Veteranii de război sunt cei care ne-au dat și ne dau exemple. Îmi pare foarte rău că de câțiva ani, de când spun câteva cuvinte la Ziua Veteranilor de Război, aici eram veterani mai mulți și le mulțumeam pentru modul în care ei și-au dăruit tinerețea și primii ani ai maturității lor războiului, unde ei au participat cu patriotism. Și nu e fals ceea ce vă spun eu. Fără să aibă contract cu nimeni, doar pentru a-și apăra țara. Datorită acestor veterani de război vorbim românește și avem țara de azi”.
La ceremonial a luat cuvântul și comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa, colonelul Traian Maghercă:
„Fiecare veteran poartă cu el povești de sacrificiu, curaj și camaraderie, povești care ne inspiră și ne umplu de recunoștință. Fiecare dintre aceștia a lăsat o amprentă profundă asupra istoriei și asupra comunității noastre. Prin experiențele lor, generațiile viitorului învață despre devotamentul față de țară și despre importanța valorilor precum libertatea și demnitatea umană. Este datoria noastră să ne asigurăm că sacrificiile veteranilor de război nu sunt uitate și că valorile pentru care au luptat rămân mereu în memoria noastră”.
Ziua Veteranilor de Război este marcată anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.
Data aleasă este cea la care, în anul 1902, Regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de ''veteran de război'', în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.