Ziua Victimelor Holocaustului din România, marcată, astăzi, și la Brașov
În contextul actual, în care peste 1.000 de persoane și-au pierdut viața în două zile de război între organizaţia islamistă palestiniană Hamas şi Israel, invitatul emisiunii Pulsul Zilei a fost Dan Rosenberg, președintele Comunității Evreiești din Brașov.
09 Octombrie 2023, 13:33
Ziua Victimelor Holocaustului din România a fost marcată, astăzi, și la Brașov.
În contextul actual, în care peste 1.000 de persoane și-au pierdut viața în două zile de război între organizaţia islamistă palestiniană Hamas şi Israel, invitatul emisiunii Pulsul Zilei, la Radio România Brașov FM, a fost Dan Rosenberg, președintele Comunității Evreiești din Brașov:
„Pot să vă spun, în calitate de evreu, în calitate de membru al comunității lor din Brașov, că aceste orori care se petrec sunt de nedescris și, mai mult decât atât, arată faptul că ceea ce s-a întâmplat în timpul Holocausului continuă și în prezent. (...) Este un sentiment de nedescris. Oricât de greu ne este nouă, acolo este de un milion de ori mai greu, iar faptul că sprijinul nostru moral este exprimat, contează pentru ei. Nu au nevoie să le trimitem tancuri sau să le trimitem mâncare sau altceva, au nevoie de noi să știe că suntem cu ei, pentru că această opinie mondială, care este nefavorabilă Israelului, ori de câte ori încearcă să se apere - începe să numere că sunt mai multe victime de o parte, decât de cealaltă, de parcă ar conta câți morți sunt - faptul că sunt morți, deja este prea mult. Deci, în ciuda acestor idei preconcepute, faptul că noi suntem alături de statul Israel și oferim suport moral este cel mai important lucru pe care îl putem face. Îi invit pe toți care pot face acest lucru, cu un gând bun pentru poporul lui Israel”.
Data de 9 octombrie a fost aleasă drept Ziua Victimelor Holocaustului din România deoarece în această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria.
Aproximativ 150.000 de evrei au fost deportați din Transilvania către lagărele naziste.
Ca o mândrie locală nici un evreu din Brașov nu a ajuns în lagărele de exterminare.
„Astăzi este Ziua de Comemorare a Victimelor Holocaustului pe teritoriul României, institutită de Guvernul României. Este foarte important să nu uităm expoziția noastră dedicată victimelor Holocaustului, așa se și numește Never Again”, a mai spus Dan Rosenberg.
De asemenea, în semn de solidaritate cu poporul israelian, literele de pe Tâmpa vor fi iluminate în această seară în culorile drapelului național al Israelului.
„Având în vedere atacurile grupării Hamas de sâmbătă, care au ucis sute de israelieni și au rănit mii de cetățeni ai acestei țări, Brașovul își arată solidaritatea cu Israelul și va ilumina în această seară literele de pe Tâmpa și clădirea Primărie în culorile steagului statului Israel. Totodată, primarul Allen Coliban a trimis un mesaj cetățenilor orașului Rishon LeZion, oraș înfrățit cu Brașovul, care a înregistrat, de asemenea, răniți în urma atacurilor de sâmbătă”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.
Reamintim că relațiile dintre cele două orașe au început în 1995, când primarul de origine română din acest oraș, Meir Nitzan, a venit cu propunerea de colaborare între cele două municipalități.
Ultima întâlnire dintre primarii celor două orașe a fost în 2021, când Allen Coliban și Raz Kinstlich, primarul din Rishon LeZion, au plantat un pin, ca simbol al legăturilor strânse dintre cele două comunități, în Parcul Trandafirilor, care se mai numește și Rishon leZion.
În acest parc este și un bust al fostului premier al Israelului, Yitzhak Rabin.
Prima Zi Națională de Comemorare a Holocaustului a fost ținută în 2004.
Interviul integral cu Dan Rosenberg, președintele Comunității Evreiești din Brașov, aici:
Sursa foto: Radio România Brașov FM