Sony Music a raportat 75.000 de conținuturi „deepfake”, create cu AI
Industria muzicală luptă pe rețelele de socializare, în tribunale și în fața parlamentarilor pentru a împiedica furtul și deturnarea conținuturilor sale prin intermediul inteligenței artificiale (AI) generative, informează AFP, citată de Agerpres.

Articol de Theodora Ghiorghiu, 08 Aprilie 2025, 10:35
Tehnologia se află la un nivel suficient de înalt pentru a detecta piesele produse de un software de AI generativă, fără participarea unui artist.
„Deși par realiste, cântecele create cu AI prezintă ușoare iregularități de frecvență, de ritm, de semnătură digitală, pe care nu le regăsim în vocea umană”, au explicat reprezentanții Pindrop, o companie americană specializată în identificarea vocală.
Însă este nevoie de doar câteva minute pentru a identifica, pe YouTube sau Spotify, principalele două destinații ale streamingului muzical, o falsă piesă rap a lui 2Pac despre pizza sau un așa-zis cover al Arianei Grande după o piesă K-pop pe care ea nu l-a interpretat niciodată.
„Luăm toate acestea în serios și lucrăm la noi instrumente în acest domeniu pentru a îmbunătăți” detectarea AI-urilor false, a explicat în această săptămână, pe canalul YouTube Indie Music Academy, Sam Duboff, directorul departamentului de politici de reglementare din cadrul Spotify.
YouTube a anunțat la rândul său că „își perfecționează tehnologia alături de partenerii săi” și ar putea face un anunț în acest sens în săptămânile viitoare.
Dar mai mult decât din cauza 'deepfake'-urilor, industria muzicală se îngrijorează din cauza utilizării neautorizate a conținuturilor sale pentru a dezvolta interfețe de AI generative specializate, precum Suno, Udio și Mubert.
Mai multe case de discuri majore au dat în judecată în iunie 2024, la un tribunal federal din New York, casa care deține Udio, acuzată că și-a dezvoltat acel program AI grație „unor înregistrări protejate prin proprietate intelectuală cu scopul final de a-i deturna pe ascultătorii, fanii și potențialii utilizatori plătitori”.
Guvernul laburist din Marea Britanie a deschis o consultare publică în vederea modificării legii asupra proprietății intelectuale pentru a facilita accesul dezvoltatorilor de AI.
În semn de protest, peste 1.000 de artiști s-au asociat pentru a lansa, la sfârșitul lunii februarie, un album silențios, intitulat „Is This What We Want?”.
Sursa: AGERPRES