Astăzi este marcată Ziua Naţiunilor Unite
În 1945, delegaţi din 50 de ţări au elaborat, la San Francisco, California, Carta Naţiunilor Unite, care a fost semnată la 26 iunie şi ratificată la 24 octombrie 1945.
Articol de Theodora Ghiorghiu, 24 Octombrie 2024, 09:51
Ziua Naţiunilor Unite este marcată la data de 24 octombrie, în fiecare an.
Carta ONU, ce cuprinde drepturile şi obligaţiile statelor membre şi stabileşte organele principale şi procedurile ONU, este un instrument de drept internaţional, iar statele membre ale ONU sunt obligate să îl respecte.
Obiectivele ONU, conform Cartei ONU, sunt: menţinerea păcii şi securităţii internaţionale; dezvoltarea relaţiilor prieteneşti între naţiuni, întemeiate pe respectarea principiului egalităţii în drepturi a popoarelor şi a dreptului lor la autodeterminare; realizarea cooperării internaţionale în soluţionarea problemelor internaţionale cu caracter economic, social, cultural sau umanitar şi în promovarea respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale; centru pentru armonizarea eforturilor naţiunilor în realizarea acestor scopuri comune.
Organizaţia Naţiunilor Unite numără, astăzi, 193 de state membre. România a demarat, în 1946, procedurile de aderare la Organizaţia Naţiunilor Unite. A fost admisă la 14 decembrie 1955, împreună cu alte 15 state. Din 13 mai 2022, Cornel Feruţă este ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, reprezentant permanent al României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite.
„Organizaţia Naţiunilor Unite a fost construită de oameni, pentru oameni. Din 1945, este locul unde ţările se unesc pentru găsirea unor soluţii globale la problemele globale. Soluţii care atenuează tensiunile, construiesc punţi şi creează pacea. Soluţii pentru eradicarea sărăciei, stimularea dezvoltării durabile şi lupta pentru cei mai vulnerabili. Soluţii ce oferă ajutor pentru salvarea vieţilor oamenilor care trăiesc în conflicte, violenţă, dificultăţi economice şi dezastre climatice. Soluţii care nivelează scara justiţiei şi egalităţii pentru femei şi fete. Soluţii care abordează probleme care erau de neimaginat în 1945 - schimbările climatice, tehnologia digitală, inteligenţa artificială şi spaţiul cosmic.” arată în mesajul său, cu prilejul Zilei Naţiunilor Unite, secretarul general António Guterres, transmite Agerpres.