În timp ce lumea îl plânge, cardinalii pregătesc funeraliile Papei Francisc
„A fost un om bun, a muncit din greu și a iubit lumea”, a spus Donald Trump, în ciuda criticilor formulate de pontif față de politica sa privind deportările de migranți.

Articol de Radio România Brașov, 22 Aprilie 2025, 09:12
Cardinalii Vaticanului se vor reuni, marți, pentru a stabili data funeraliilor Papei, dând startul unui proces care va culmina cu alegerea unui nou lider al Bisericii Catolice în termen de trei săptămâni.
Lider al celor 1,4 miliarde de catolici din lume, Francisc a murit luni, la vârsta de 88 de ani, în urma unui accident vascular cerebral.
Suveranul pontif se afla în convalescență după o dublă pneumonie care l-a ținut internat timp de cinci săptămâni.
Potrivit France Presse, omagii au fost transmise din întreaga lume pentru Francisc, un reformator liberal care a devenit papă după demisia teologului german Benedict al XVI-lea în 2013.
Țara sa natală, Argentina, a decretat o săptămână de doliu național, în timp ce India a început, marți, 3 zile de doliu oficial – o onoare rar acordată unui lider religios străin în cea mai populată țară din lume.
Se așteaptă ca șefi de stat și membri ai familiilor regale să participe la funeralii, care vor avea loc la Basilica Sfântul Petru. Președintele SUA a fost primul care a anunțat că va fi prezent.
„A fost un om bun, a muncit din greu și a iubit lumea”, a spus Donald Trump, în ciuda criticilor formulate de pontif față de politica sa privind deportările de migranți.
Apartamentul Papei Francisc din Vatican a fost sigilat oficial după moartea sa.
Conform Constituției Apostolice, funeraliile trebuie să aibă loc între a patra și a șasea zi de la deces – așadar, între vineri și duminică. Însă detaliile vor fi stabilite de cardinalii care au fost convocați la prima dintre mai multe „congregații generale”, începând de marți dimineață, la ora 9:00.
La congregații sunt invitați toți cardinalii, indiferent de vârstă, însă doar cei sub 80 de ani au drept de vot în conclavul care va alege noul papă.
Conclavul trebuie să înceapă nu mai devreme de 15 și nu mai târziu de 20 de zile de la decesul papei.
Un mormânt simplu
Trupul papei a fost dus luni seară în capela Santa Marta, iar apartamentul său a fost sigilat, a anunțat Vaticanul.
Se așteaptă ca rămășițele sale să fie transferate miercuri din reședința Santa Marta, unde a trăit și a murit, în Bazilica Sfântul Petru, pentru ca publicul să-i poată aduce un ultim omagiu.
Francisc, care a purtat haine simple și a refuzat luxul predecesorilor săi, a ales să fie înmormântat într-un mormânt modest, marcat doar cu numele său în latină: Franciscus, potrivit testamentului publicat luni.
Va fi înmormântat în basilica Santa Maria Maggiore din Roma, devenind primul papă din ultimul secol care nu este îngropat în Vatican.
Certificatul de deces emis de Vatican precizează că Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral, care a dus la comă și insuficiență cardiacă „ireversibilă”.
Suveranul pontif fusese externat din spitalul Gemelli din Roma pe 23 martie, fiind sfătuit să se odihnească cel puțin două luni.
Totuși, Francisc a continuat să apară în public și să fie aproape de credincioși în ultimele zile.
Duminică, în timpul celebrărilor pascale, a părut epuizat, dar și-a salutat totuși mulțimea din papamobil, în Piața Sfântul Petru.
Starul argentinian Lionel Messi l-a elogiat pe compatriotul său – mare iubitor al fotbalului – pentru că „a făcut lumea un loc mai bun”.
Ochii lui Dumnezeu
Luni seară, mii de credincioși, mulți purtând flori sau lumânări, s-au adunat în Piața Sfântul Petru la apus, pentru a se ruga pentru Francisc.
„A încercat să-i facă pe oameni să înțeleagă că nu contează orientarea ta sexuală, rasa ta – nu contează în ochii lui Dumnezeu”, a spus Mateo Rey, un student mexican. „Cred că asta e cel mai aproape de ceea ce a vrut Isus”, a adăugat tânărul de 22 de ani.
Născut Jorge Bergoglio, Francisc a fost primul papă din Americi și primul iezuit care a condus Biserica Catolică la nivel mondial.
Reformator energic, el a încercat să deschidă Biserica tuturor și s-a bucurat de o popularitate uriașă – deși viziunile sale au provocat și o opoziție internă intensă.
În cei 12 ani de pontificat, Francisc a pledat neobosit pentru apărarea migranților, a mediului și a justiției sociale, fără a schimba pozițiile Bisericii asupra avortului sau celibatului preoților.
Opozant ferm al comerțului cu arme, fostul arhiepiscop de Buenos Aires a cerut, în repetate rânduri, încetarea conflictelor din Sudan, Gaza și Ucraina – chiar dacă apelurile sale au rămas, în mare parte, fără răspuns.
Francisc a fost, de asemenea, un reformator al guvernanței Vaticanului: a promovat rolul femeilor și al laicilor și a încercat să aducă transparență în finanțele Vaticanului.
În fața dezvăluirilor privind abuzurile sexuale comise asupra copiilor în Biserică, el a ridicat secretul pontifical și a impus raportarea cazurilor de către preoți și laici.
Totuși, grupurile de victime au susținut că măsurile sale nu au fost suficiente.
CITEȘTE ȘI: Papa Francisc s-a stins din viaţă