Organizaţia Mondială a Sănătăţii e obligată să-şi reducă drastic bugetul
Organizaţia Mondială a Sănătăţii îşi va reduce bugetul ca urmare a faptului că Statele Unite ale Americii şi-au retras sprijinul financiar.

Articol de Răzvan Ţirea, 29 Martie 2025, 20:06
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a propus să îşi reducă bugetul cu o cincime în urma deciziei Statelor Unite, principalul său contributor, de a se retrage, iar acum trebuie să îşi reducă misiunile şi personalul, a declarat directorul OMS, scrie Agerpres.
OMS se confruntă cu un deficit de aproape 600 de milioane de dolari în 2025 şi „nu are de ales” decât să înceapă să facă reduceri, a explicat directorul general al instituţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în mesajul transmis personalului agenţiei ONU pentru sănătate.
Pe lângă faptul că a declanşat retragerea SUA după asumarea mandatului de preşedinte în ianuarie, Donald Trump a decis să îngheţe practic tot ajutorul extern american, inclusiv programe importante ce vizează îmbunătăţirea sănătăţii globale.
Preşedintele Donald Trump şi-a justificat decizia din ianuarie prin discrepanţa dintre contribuţiile financiare americane şi cele chineze, acuzând organizaţia că „escrochează” SUA.
Drept urmare, Tedros avertiza deja la sfârşitul lunii ianuarie că OMS va lua măsuri de economisire a costurilor.
SUA au fost de departe cel mai mare contributor la bugetul OMS. În ultimul ciclu bugetar de doi ani, 2022-2023, SUA au contribuit cu 16,3% din bugetul total al organizaţiei de 7,89 miliarde de dolari.
„Reduceri drastice ale asistenţei oficiale pentru dezvoltare din partea Statelor Unite şi a altor ţări cauzează perturbări enorme pentru ţări, ONG-uri şi agenţii ONU, inclusiv OMS”, a spus Tedros în e-mailul său.
Chiar înainte de începerea procesului de retragere a SUA, OMS se confrunta deja cu constrângeri financiare şi a început cu peste nouă luni în urmă să lucreze la măsuri de îmbunătăţire a eficienţei sale, mai notează liderul organizaţiei.
Citeşte şi: Peste 1000 de morţi în urma seismului din Myanmar