Proteste pro-Palestina în Spania şi Germania
Sute de persoane convocate de mişcarea StopTheWar, formată din peste o sută de asociaţii, s-au mobilizat sâmbătă la Madrid şi în alte oraşe spaniole pentru a cere o pace definitivă pentru Palestina.

Articol de Răzvan Ţirea, 29 Martie 2025, 20:52
Protestul, potrivit organizatorilor, urmăreşte să denunţe „încălcarea încetării focului de către Israel şi asasinarea de oameni nevinovaţi pe care o comit în ultimele zile, agravând genocidul pe care îl comit”.
La Madrid, zeci de persoane s-au adunat în faţa Muzeului Reina Sofia din centrul capitalei cu tablouri şi desene care evocau Guernica lui Pablo Picasso şi picturi pentru pace, scrie Agerpres.
Steaguri palestiniene, bannere împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu şi apeluri în apărarea păcii au marcat mitingul în care organizatorii au cerut oprirea vânzării de arme către Israel.
„Gaza nu este de vânzare, Gaza este pentru popor”, a susţinut unul dintre vorbitorii la protestul organizat sub sloganul „Pentru o Pace Justă (Palestina Liberă). Încetarea Definitivă a Focului. Nici Terorism, nici Genocid”.
Manifestări similare au fost înregistrate în mai multe oraşe din Spania în ajunul Zilei Pământului Palestinian, care este sărbătorită pe 30 martie.
Potrivit autorităţilor palestiniene, peste 50.000 de palestinieni au murit de la începutul campaniei lansate de Israel după atacurile efectuate de Hamas în octombrie 2023.
Şi în Germania câteva sute de manifestanţi s-au adunat sâmbătă la Berlin în solidaritate cu palestinienii, a doua zi după aşa-numitele mitinguri anuale „Al-Quds” organizate în Orientul Mijlociu, în timp ce alte demonstraţii, de data aceasta pro-israeliene, au reunit în jur de o sută de persoane, potrivit AFP.
De partea pro-palestiniană, cele trei mitinguri organizate în capitala Germaniei au avut ca scop să ceară încetarea livrărilor de arme către Israel şi a bombardamentelor împotriva Fâşiei Gaza. Demonstraţii au avut loc şi la Frankfurt.
În Potsdamer Platz din Berlin, aproape 200 de persoane au cerut, sub supravegherea poliţiei, eliberarea Palestinei şi oprirea „genocidului” din enclavă.
În această adunare nu a fost vizibilă nicio referire directă la Ziua Al-Quds (Ierusalim), nici la regimul islamist de la Teheran care a instituit această comemorare în 1979.
Cu ocazia încheierii Ramadanului, mii de manifestanţi din Teheran, Bagdad şi Beirut au manifestat vineri în acest context, în solidaritate cu palestinienii şi împotriva Israelului.
Israelul a reluat ofensiva pe 18 martie
Israelul şi-a reluat ofensiva împotriva Hamas pe 18 martie în Fâşia Gaza, punând capăt încetării focului care a intrat în vigoare la mijlocul lunii ianuarie.
Două demonstraţii pro-israeliene au fost, de asemenea, declarate poliţiei din Berlin, una pentru a cere interzicerea marşurilor Al-Quds denunţate drept „antisemite şi islamiste”, iar cealaltă pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas. Potrivit presei germane, la ele au participat aproximativ o sută de persoane.
Preşedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, Josef Schuster, a cerut vineri interzicerea demonstraţiilor Al-Quds. Potrivit acestuia, sfârşitul Ramadanului reprezintă „o oportunitate de a răspândi ură împotriva Israelului şi a evreilor”.
Citeşte şi: Organizaţia Mondială a Sănătăţii e obligată să-şi reducă drastic bugetul