TikTok a negat în Parlamentul European că l-ar fi favorizat pe candidatul Călin Georgescu
TikTok şi-a apărat astăzi în Parlamentul European măsurile pe care le-a adoptat pentru a combate dezinformarea în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România.
Articol de Theodora Ghiorghiu, 03 Decembrie 2024, 16:02
Platforma a negat că l-ar fi favorizat pe candidatul Călin Georgescu, care s-a clasat pe locul întâi în primul tur al alegerilor prezidențiale din România, cu 22,94% din voturi, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.
Reprezentanţii companiei au subliniat că „toţi candidaţii au fost luaţi în considerare în sistem fără diferenţiere între independenţi şi cei care făceau parte dintr-un partid”, prin urmare s-au confruntat „cu aceleaşi restricţii”.
„În general, am lucrat neîntrerupt pentru a încerca să evităm dezinformarea şi să coordonăm un comportament autentic”, a declarat directoarea globală pentru Produs, Autenticitate şi Transparenţă a TikTok, Brie Pegum.
Ea a subliniat că platforma TikTok a eliminat peste 66.000 de conturi false în România, circa şapte milioane de "like-uri" false, aproximativ zece milioane de urmăritori falşi şi circa 1.000 de conturi care imitau profiluri ale candidaţilor.
La rândul său, directoarea TikTok pentru Politici Publice şi Relaţii Guvernamentale, Caroline Greer, a explicat faptul că platforma a aplicat normele sale interne pentru procesele electorale în timpul alegerilor din România. Mai mult, în lunile anterioare alegerilor a avut reuniuni cu diferite autorităţi ale ţării, inclusiv cu mai multe partide politice şi cu autoritatea electorală română.
Algoritmul TikTok favorizează apariţia conţinuturilor pe care fiecare utilizator se opreşte pentru a le vizualiza, a mai explicat reprezentanta aplicației.
Eurodeputații nu au fost convinși
Răspunsurile reprezentanţilor TikTok nu i-au convins pe eurodeputaţii prezenţi la dezbatere. Comisia Parlamentului European va studia posibilitatea de a transmite în scris întrebări suplimentare platformei, transmite Agerpres.
România a cerut Comisiei Europene după primul tur al alegerilor prezidenţiale să lanseze o investigaţie oficială asupra platformei TikTok, în baza regulilor comunitare privind social media.