1 Mai, Ziua Internațională a Muncii
Ziua îşi are originile în revoluţia industrială care a dominat secolul al XIX-lea, atunci când muncitorii erau obligaţi să muncească până la 15 ore pe zi.
Articol de Anna-Martina Piukovici, 01 Mai 2024, 08:00
Zeci de țări din întreaga lume marchează anual, la data de 1 mai, Ziua Internațională a Muncii.
Numită și Ziua Muncii sau Ziua Internațională a Muncitorilor, 1 Mai reprezintă un omagiu adus muncitorilor şi mişcărilor muncitoreşti din întreaga lume pentru lupta lor istorică în vederea obţinerii unor drepturi sociale şi economice, informează Agerpres.
Ziua îşi are originile în revoluţia industrială care a dominat secolul al XIX-lea, atunci când muncitorii erau obligaţi să muncească până la 15 ore pe zi, fără o plată adecvată şi în condiţii de siguranţă.
De asemenea, nu era ceva neobişnuit ca minorii să presteze o muncă grea în condiţii dificile.
Sărbătoarea aminteşte de protestul organizat la 1 mai 1886 la Chicago, când zeci de mii de muncitori au intrat în grevă. Trei zile mai târziu, în Piaţa Haymarket din Chicago, unde numărul greviştilor ajunsese la peste 65.000, lucrurile au escaladat şi poliţia a intervenit cu brutalitate. S-au înregistrat morţi şi răniţi.
La 20 iulie 1889, cu prilejul primului Congres al Internaţionalei a II-a, întrunit la Paris, s-a stabilit ca la data de 1 mai să fie sărbătorită Ziua Internaţională a Muncii, mai arată Agerpres.
Ziua este una nelucrătoare în cele mai multe state, între care şi România.
Pe de altă parte, SUA şi Canada marchează Ziua Muncii în prima zi din luna septembrie, în timp ce în Australia, fiecare stat are o zi a muncii pe care o sărbătoreşte în prima sau în a doua zi de luni a lunilor martie, mai sau octombrie.