25 mai - Ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual
Oamenii legii atrag atenția asupra riscurilor la care sunt expuși minorii atunci când pleacă de acasă.
25 Mai 2022, 11:13
25 mai este Ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual.
Cu această ocazie, oamenii legii atrag atenția asupra riscurilor la care sunt expuși minorii atunci când pleacă de acasă, dar și asupra motivelor care îi îndeamnă să facă astfel de alegeri.
7.577 de sesizări privind dispariții de copii au fost înregistrate în România, în perioada aprilie 2021 – aprilie 2022. În majoritatea cazurilor este vorba despre minori de peste 14 ani, iar una dintre cauzele principale este lipsa de atenție sau de interes față de nevoile copilului.
„În aceste cauze fiind dispusă căutarea, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Dintre aceste sesizări, 259 se refereau la copii cu vârste până la 10 ani, 2.003 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani și 5.315 minori mai mari de 14 ani. (…) numărul sesizărilor nu reprezintă numărul copiilor dispăruți, deoarece același copil poate fi semnalat de mai multe ori într-un interval de timp ca fiind dispărut. Majoritatea copiilor dispăruți sunt găsiți de polițiști în primele 24-48 de ore de la primirea sesizării. Astfel, în perioada de referință, au fost rezolvate 7.572 de sesizări. (...) printre cauzele generale care au dus la înregistrarea disparițiilor, se regăsesc: lipsa de atenție sau de interes/neglijare fată de nevoile copilului aflat în dezvoltare, (...) lipsa de control a situației școlare a copiilor, (...) rigiditatea regulilor de conviețuire, lipsa de comunicare în familie sau în centrul de ocrotire, modele de comportament disfuncționale (…) antecedente penale ale membrilor familiei, consum frecvent de alcool al unora dintre membrii familiei; starea materială precară, etc”, se menționează într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov.
În ultimul an, oamenii legii au desfășurat peste 4.000 de activități preventive, la nivel național, de care au beneficiat circa 150.000 de copii și 50.000 de adulți (părinți, bunici, tutori legali sau cadre didactice).
Reamintim că, în România, funcționează numărul unic european pentru semnalarea copiilor dispăruți – 116.000, gestionat de Asociația Telefonul Copilului, care, alături de alte 31 de organizații europene, reprezintă Federația Europeană pentru copiii dispăruți și exploatați sexual Missing Children Europe.
Acest număr poate fi folosit pentru semnalarea dispariției unui copil de orice cetățean care se află pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.