82 de ani de la moartea marelui diplomat român Nicolae Titulescu
La 82 de ani de la trecerea în neființă a marelui diplomat român Nicolae Titulescu, mormântul acestuia a fost acoperit de coroane de flori.
17 Martie 2023, 15:04
La 82 de ani de la moartea marelui diplomat român Nicolae Titulescu, acesta a fost omagiat printr-un ceremonial militar și religios.
La mormântul care se află în curtea Catedralei Voivodale Sfântul Nicolae din Șchei au fost depuse coroane de flori de către autoritățile locale și reprezentanți ai instituțiilor militare și de învățământ din Brașov care poartă numele marelui diplomat.
“Un om de stat provenind dintr-o țară mică, dar care a făcut o politică mare. Vreau să felicit pe această cale Inspectoratul Județean de Jandarmi și Colegiul Nicolae Titulescu, două instituții care poartă numele marelui diplomat, pentru modul în care organizează an de an aceste evenimente și ne aduc aminte personalitatea mare a acestui ilustru diplomat”, a precizat prefectul județului Cătălin Văsii.
Ceremonia a fost organizată de Inspectoratul de Jandarmi Județean “Nicolae Titulescu” Brașov.
“Începând cu anul 2018, anul centenar al României, inspectoratul nostru poartă cu cinste și onoare denumirea Nicolae Titulescu. Acest cavaler al Păcii Mondiale, pe care ne-am propus ca an de an, împreună cu Colegiul Nicolae Titulescu, altă instituție de importanță în județul nostru, care poartă numele marelui diplomat, să-l omagiem de câte ori avem ocazia și astfel, 17 martie, la 82 de ani de când Nicolae Titulescu a trecut la cele veșnice, ne aduce aici, alături de cetățeni, pentru a aduce un omagiu sacrificiului pe care, până la urmă, marele diplomat l-a făcut pentru menținerea păcii în lume și, bineînțeles, în țara noastră”, a spus comandantul Inspectoratului, colonelul Cristian Elly Paliștan.
Nicolae Titulescu a murit în exil în sudul Franței, iar osemintele i-au fost repatriate abia în 2002.
“Suntem onorați că Titulescu și-a dorit veșnicia aici, alături de Prima Școală Românească și Biserica Sfântul Nicolae. « Să mă înmormântați la poalele Tâmpei, pe o alee între brazi, undeva mai deoparte. Prietenii mei de la Brașov îmi vor găsi locul. Tache Ionescu, la poalele Bucegilor, eu la picioarele lui, la poalele Tâmpei». Asta a fost dorința lui testamentară, scrisă cu un an înainte de a muri. Și uite că brașovenii au respectat această dorință. În ziua în care l-au adus, n-aveam acces în Piața Prundului, așa multă lume a fost”, a spus fostul director al Muzeului Prima Școală Românească, preotul profesor doctor Vasile Oltean.
Nicolae Titulescu a fost preşedinte, în două rânduri, succesiv, caz fără precedent, al sesiunilor Adunării Ligii Naţiunilor, organizație pe care astăzi o numim Organizația Națiunilor Unite.
Mai multe, aici:Portret – Nicolae Titulescu