"Arta grafică a cărților românești vechi tipărite la Brașov (1805 " 1827)" - prima lansare de carte cu prezență fizică de după pandemie
Cei doi autori, tată și fiică, au profitat de pandemie și au reușit să studieze atent gravurile din cărțile tipărite la Brașov.
11 Iunie 2021, 17:40
Biblioteca Județeană Brașov a găzduit prima lansare de carte cu prezență fizică de la debutul pandemiei de coronavirus.
„Arta grafică a cărților românești vechi tipărite la Brașov (1805 – 1827)”, de Anca Elisabeta Tatay și Cornel Tatai-Baltă este o carte despre cum se tipăresc cărțile. Este o carte despre cărțile tipărite la Brașov în limba română și care vorbește despre „arta cărții”, după cum a spus bibliotecara Ruxandra Nazare.
Cei doi autori, tată și fiică, au profitat de pandemie și au reușit să studieze atent gravurile din cărțile tipărite la Brașov vreme de mai multe secole și au ales pentru cartea lor o perioadă prolifică din acest punct de vedere.
„Munca a fost una destul de îndelungată. Proiectul a început acum 10 ani. Atunci au fost strânse imaginile – materialul grafic - iar recent, cu ocazia pandemiei, am spus să accesăm acest material și să îl fructificăm”, a spus Anca Elisabeta Tatay.
Originar din Blaj, Cornel Tatay-Baltă a dezvăluit cum a ajuns să fie pasionat de gravură.
“Pasiunea a început în anii de școala. Ni se cerea un caiet de lecturi particulare în care trebuia să facem rezumate - ce am citit, iar eu la fiecare rezumat făceam o ilustrație. Cred că de aici pornește ideea de a mă ocupa de gravură”, a spus Cornel Tatay-Baltă.
După Blaj și Sibiu, Brașovul oferă cea mai bogată colecție de gravuri în cărțile tipărite în perioada medievală și modernă, însă cei doi autori au reușit nu numai să parcurgă toate aceste scrieri, dar să și vină cu o carte care se citește cu plăcere și oferă informații extrem de valoroase.