Atenție la carosabilul umed!
Jumătate de țară se află sub avertizări meteo de averse puternice! 19 localități din opt județe au fost afectate de ploile căzute în ultimele ore, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Articol de Mihaela Chirac, 14 Septembrie 2024, 16:11
Situația cea mai gravă a fost în Galați, unde în localitățile Pechea și Grivița s-a produs o viitură.
Și la Brașov a plouat destul de mult. Județul se află sub COD GALBEN de instabilitate atmosferică până în această seară la ora 20.00, așa că pe unele șosele există pericol de acvaplanare și implicit, de accidente.
Ce presupune fenomenul de acvaplanare ne explică Andrei Taraipan, instructor auto:
”Acest fenomen apare în clipa în care o peliculă de apă se acumulează între anvelopele mașinii și carosabil. Practic, în această situație se pierde total aderența, deoarece pneul nu se află în contact cu carosabilul. Acest lucru determină o lipsă de tracțiune, ceea ce înseamnă că șoferul poate pierde controlul asupra autovehiculului și nu mai este capabil să vireze, să accelereze sau să frâneze. Principalii factori care duc la apariția acvaplanării sunt viteza și starea anvelopelor. Așadar, trebuie să acordăm o mare atenție anvelopelor pe care le folosim și întotdeauna trebuie să știm să ne adaptăm viteza de deplasare în funcție de condițiile de drum”.
Poliţiştii recomandă prudenţă la volan şoferilor care circulă în zone în care s-ar putea produce acvaplanarea. Sunt câteva lucruri de care trebuie să ținem cont într-o asemenea situație. Din nou instructorul auto Andrei Taraipan:
”Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă un șofer în primele secunde în care realizează că se confruntă cu o acvaplanare este să își păstreze calmul pentru a putea reacționa în mod corect. Dacă ai observat că, în timpul condusului, autoturismul începe să acvaplaneze, este foarte important să nu apeși frâna și să nu răsucești repede sau brusc volanul, deoarece aceste manevre pot face ca mașina să derapeze. Mai apoi, trebuie să știi să reacționezi calm, ținând volanul drept și ridicând treptat piciorul de pe accelerație, cu mișcări lente asupra volanului pentru a putea redresa mașina în timpul alunecării. Viteza trebuie controlată treptat, apăsând ușor frâna atunci când simți tracțiunea anvelopelor”.
Citește și: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă: Numărul deceselor provocate de inundațiile din Galați a ajuns la 4