Autorităţile de la Bucureşti trebuie să se decidă dacă vor permite testarea acasă a elevilor
Autorităţile trebuie să decidă acum dacă permit utilizarea acestor teste noninvazive la domiciliu.
18 Noiembrie 2021, 10:05
Subiectul testării rapide de salivă, care ar urma să fie făcută elevilor şi profesorilor, de două ori pe săptămână, rămâne în centrul atenţiei, informează Radio România Actualități.
Autorităţile trebuie să decidă acum dacă permit utilizarea acestor teste noninvazive la domiciliu.
Ministerul Sănătăţii a făcut ieri noi precizări pe această temă, pe fondul incertitudinilor legate de modul în care se va face testarea elevilor şi preşcolarilor preconizată să înceapă de săptămâna viitoare.
Varianta testării copiilor la domiciliu, şi nu în şcoală, a fost avansată după ce sindicatele din educaţie au semnalat că majoritatea angajaţilor nu doresc să se implice în această activitate care, arată ei, consumă mult timp şi implică un anumit grad de risc.
Un alt argument este că personalul din unităţile de învăţământ nu are pregătirea necesară efectuării unor astfel de teste, deşi în repetate rânduri s-a explicat că procedura nu necesită pregătire specială.
Într-un comunicat, Ministerul Sănătăţii aminteşte că introducerea testelor rapide pe bază de salivă a fost solicitată de Ministerul Educaţiei, încă din luna februarie, astfel că tot sistemul educaţional trebuie să decidă dacă testarea se poate face şi acasă, având în vedere că nu este vorba de un act medical care să necesite cunoştinţe sau condiţii speciale de lucru, ci de o măsură de prevenţie prin depistarea timpurie a unei infecţii cu coronavirus asimptomatice.
Un rezultat pozitiv la un test pe bază de salivă trebuie validat prin testare rapidă sau Real Time PCR, iar procedura în cazul unui caz confirmat de infectare urmează să fie reglementată de cele două ministere.