Autoritatile îşi propun ca România să devină independentă energetic
Primul ministru a subliniat că asigurarea capacităţilor energetice reprezintă o prioritate pentru actualul guvern.
07 Decembrie 2021, 23:35
Autorităţile îşi propun ca România să devină independentă energetic în cel mult cinci ani, informează Radio România Actualități.
Până la sfârşitul anului vor fi evaluate capacităţile naţionale de producţie şi depozitare, iar intenţia este ca acestea să se dezvolte cu ajutorul capitalului autohton.
Premierul Nicolae Ciucă şi ministru energiei, Virgil Popescu, au fost astăzi la inaugurarea unei importante investiţii în domeniu, în judeţul Dâmboviţa.
Primul ministru a subliniat că asigurarea capacităţilor energetice reprezintă o prioritate pentru actualul guvern. De altfel, premierul a precizat că în câţiva ani România poate atinge independenţa energetică, primii paşi în acest sens urmând să fie făcuţi în această lună:
“Am avut o discuţie cu domnul ministru al energiei, cu domnii directori ai Romgaz şi Depogaz. Am decis ca pe data de 20 decembrie, la şedinţa de guvern, dumnealor să prezinte proiectele agreate în comun pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea capacităţilor de extracţie şi depozitare la nivel naţional. Există speranţe să putem să ne folosim capitalul românesc, capacităţile româneşti, pentru a putea să ne atingem acest obiectiv de realizare a independenţei energetice”, a spus Nicolae Ciucă.
Prezent la eveniment, ministrul energiei, Virgil Popescu, a explicat motivul creşterii preţului la gazele şi a făcut o estimare legată de evoluţia acestuia:
“Este o speculaţie pe piaţa gazelor naturale, făcută de către Federaţia Rusă prin Gazprom, s-au reduc livrarile prin Ucraina, se presează practic operaţionalizarea conductei Nord Stream 2. Noi estimăm că după perioada de iarnă, odată cu, probabil, pornirea conductei Nord Stream 2 preţurile vor scădea”, a precizat Virgil Popescu.
Totodată, ministrul energiei, Virgil Popescu a respins teoria, potrivit căreia ne-am putea confrunta cu o criză a alimentării cu gaze naturale în această iarnă. “Când spui că nu vor exista gaze, doar pui presiune pe preţ”, a adăugat ministrul energiei.