Avertismente legate de un nou val al pandemiei, în ianuarie, în România
Unităţile sanitare se pregătesc pentru încă o perioadă dificilă, cu un vârf al pandemiei în februarie şi martie.
28 Decembrie 2021, 10:44
Autorităţile şi specialiştii în sănătate publică estimează că în ianuarie va începe un nou val al pandemiei, în contextul răspândirii variantei Omicron în întreaga lume, a revenirii de sărbători a celor care lucrează în străinătate şi a celor care se vor întoarce din vacanţă, informează Radio România Actualități.
În aceste condiţii, unităţile sanitare se pregătesc pentru încă o perioadă dificilă, cu un vârf al pandemiei în februarie şi martie.
“Ne pregătim şi încercăm să facem asta cât mai bine, dar nu trebuie să uităm că toate astea le facem pe o infrastructură veche, o infrastructură care a trecut printre câteva valuri şi cu acelaşi personal care nu doar că este obosit, dar este insuficient. Ne aşteptăm la o perioadă dificilă pentru sistemul de sănătate, nu doar pentru că avem o rată de vaccinare destul de joasă, ci şi pentru că avem foarte multe persoane care au boli cronice, care, din păcate, în aceşti doi ani au ajuns foarte rar în cabinetele medicilor specialişti pentru reevaluări, o parte dintre ei şi-au abandonat tratamentul şi atunci aş spune că această categorie este mult mai vulnerabilă pentru o infecţie cu un virus care se transmite pe cale respiratorie”, a spus managerul Institutului de pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti, medicul Beatrice Mahler.
România are în prezent 38 de cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului, după ce, ieri, au fost confirmate încă 13. Ministerul Sănătăţii precizează că este vorba despre persoane cu vârste cuprinse între 14 şi 89 de ani, iar 7 dintre acestea sunt nevaccinate împotriva Covid-19.
În ceea ce priveşte raportarea zilnică a noilor infectări - ieri au fost anunţate 566 de cazuri şi o rată de pozitivare a testelor de aproape 3%. În secţiile de Terapie Intensivă sunt acum 433 de pacienţi, printre care şi 7 copii. Autorităţile au mai raportat 24 de decese, toate ale unor pacienţi care aveau comorbidităţi. 20 dintre aceştia nu erau vaccinaţi.
La exact un an de la administrarea primului ser anti-covid în România, aproape 7.800.000 de oameni au făcut schema completă.
La Brașov, astăzi, incidența cazurilor de coronavirus a ajuns la 0,53 în județ și la 0,64 în municipiu.