Bilanțul celor 3 deflagrații de la Crevedia
Două persoane decedate şi 57 de răniţi este bilanţul celor 3 deflagraţii de aseară, care au avut loc la o staţie GPL.
27 August 2023, 12:04
Bilanţul tragediei de aseară de la Crevedia a ajuns la doi morţi.
41 de persoane mai sunt spitalizate, iar şase sunt intubate. Dintre răniţi, majoritatea sunt pompieri, poliţişti şi jandarmi, unii în stare gravă.
Potrivit Radio România Actualități, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat dosarul de la Crevedia. Se fac cercetări in rem pentru infracţiunea de distrugere din culpă.
Autorităţile continuă eforturile de gestionare a situaţiei.
......................
ORA 16.15
Conferință de presă susținută de ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, la sediul Ministerului.
...................
ORA 14.30
Încă cinci victime ale conflagrațiilor de la Crevedia vor fi transportate în această după amiază în străinătate.
Pacienții vor ajunge la spitale din Viena și Graz, în Austria și Berlin, Germania.
Aeronava MapN va decola în jurul orei 16.00, de la Otopeni.
Premierul Marcel Ciolacu şi alţi responsabili de rang înalt s-au alăturat din nou astăzi celulei de criză constituite la sediul Ministerului de Interne.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au precizat că staţia GPL unde s-au produs exploziile de aseară a fost închisă şi amendată în mai multe rânduri în ultimii ani, iar șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a reafirmat la sediul MAI că firma în cauză nu avea autorizaţie de funcţionare.
Starea celor doi pompieri români care au ajuns astăzi la Bruxelles, după tragedia de la Crevedia, este stabilă.
Ei vor fi trataţi timp de aproximativ o lună în capitala belgiană.
Sursa foto: captură video / MApN
.................
Știrea inițială
O persoană decedată şi 58 de răniţi este bilanţul celor 3 deflagraţii de aseară, care au avut loc la o staţie GPL.
Dintre răniți, 39 sunt pompieri, doi, poliţişti, iar doi, jandarmi.
O echipă formată din 7 specialişti ai Institutului INSEMEX din Petroşani se află în drum spre Crevedia, pentru a face investigaţii în privinţa cauzelor şi a împrejurărilor în care s-au produs exploziile şi incendiile de la depozitul GPL.
Directorul institutului, Artur Găman, a declarat pentru Radio România Actualităţi că echipa a fost solicitată de Parchetul General, care a început o investigaţie în acest caz.
INSEMEX Petroşani este specializat în protecţie împotriva exploziilor şi este singurul organism din România care poate investiga acest gen de evenimente.
Cercetătorii de aici au efectuat expertize tehnice şi pentru incendiul de la Colectiv, sau pentru incendiile din spitale.
Premierul Marcel Ciolacu a menţionat că până în acest moment au fost transferate patru persoane în afara ţării: două în Belgia, iar alte două urmează să ajungă la Milano. Sunt pregătite, de asemenea, alte şapte transferuri.
"Sunt trei în stare foarte gravă, în continuare, la Spitalul Floreasca şi încă două persoane la spitalul Bagdasar - de la prima explozie. Vom vedea după raportul de astăzi unde mai trebuie acţionat", a declarat Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.
Pe de altă parte, la Spitalului Clinic Județean de Urgență din Brașov sunt două locuri disponibile pentru victimele exploziei care a avut loc aseară în localitatea Crevedia, ne-a spus la scurt timp după tragedie managerul unității, Emil Mailat.
La rândul lor, dacă li se solicită, pompierii brașoveni sunt pregătiți să le vină în ajutor colegilor din zona deflagrației, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Brașov, Ciprian Sfreja.
Și brașovenii s-au mobilizat. Zeci de oameni s-au îndreptat astăzi, dis de dimineață, către Centrul de Transfuzie Sanguină, pentru a dona sânge, impresionați de tragedia de la Crevedia.
Centrul, situat pe str. Victor Babeș, s-a deschis la ora 7.00 și se închide oficial la ora 13.00.
Având în vedere situația de urgență, sunt acceptate să doneze sânge toate persoanele care doresc să facă acest gest, însă este bine să fie respectate unele condiții, printre care vârsta cuprinsă între 18-65 de ani, greutatea corporală minimă de 50 de kg, să nu sufere de afecțiuni cardiace, iar femeile să nu fie însărcinate.
Reamintim că staţia GPL unde s-au produs exploziile de aseară nu avea autorizaţie de funcţionare, a confirmat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat:
„Firma clar că nu mai avea avize sau autorizație. Acum ancheta este realizată de către Parchetul General. Bineînțeles, aici participă colegii de la ordine publică, de la Poliție, de fapt și de la pompieri, în această anchetă. Vor avea și ei rolul lor. Dar vom aștepta să vedem ce va ieși acolo. Clar, din punctul nostru de vedere, firma nu avea documente sau autorizație să funcționeze. În mod normal, firma nu avea activitate, de fapt erau cisterne de transport”.
Raed Arafat a precizat că pompierii vor trebui să controleze în perioada următoare staţiile GPL, mai ales acelea care nu mai funcţionează pe obiectul iniţial de activitate.
Prima explozie s-a produs în momentul în care angajaţii staţiei încercau să mute GPL-ul dintr-o cisternă în alta.
A doua deflagraţie a avut loc în timpul operaţiunilor de stingere şi astfel s-a înregistrat un număr mare de răniţi în rândul pompierilor.
Din totalul pacienţilor aflaţi în spitalele din Bucureşti, 10 sunt intubaţi, arată cele mai noi informaţii.
Pe același subiect:„Cu viața mea apăr viața” - nu doar un slogan pentru pompierii români
Brașovenii donează sânge, impresionați de tragedia de la Crevedia
Două decese după exploziile de la Crevedia
Explozii la o stație GPL din Dâmbovița. Zeci de persoane rănite