Brașovul are două medii de 10 la Bacalaureat
Cei nemulțumiți de note pot depune contestații astăzi, până la ora 18.
03 Iulie 2023, 11:18
George Dan Cristian și Ionuț Coja sunt cei doi absolvenți de liceu care au obținut media 10 la Bacalaureat, în acest an.
George este absolvent al Colegiului Național de Informatică „Grigore Moisil” și este primul care atinge această performanță la acest liceu.
O performanță pentru care a muncit constant, după cum ne-a declarat, dar a împletit partea de studiu cu voluntariatul.
„Mă simt foarte mândru de mine. Simt că toată munca pe care am investit-o și în anii ăștia, dar în special în ultimul an, a meritat. Eu consider că rețeta succesului reprezintă un echilibru dintre muncă și relaxare. Trebuie să fie compensată această muncă și cu un pic de activități extrașcolare. Principala activitate extrașcolară care m-a ajutat a fost voluntariatul. Am intrat într-o organizație de voluntariat aproximativ acum un an și jumătate. Aceasta este o platformă din Brașov care unește cam toate evenimentele de voluntariat din județul Brașov și atunci am avut ocazia să mă implic foarte mult în tot ceea ce a însemnat evenimente culturale pe zona de Brașov. Am ajuns și coordonator de voluntari”, ne-a spus George Dan Cristian.
Sursa foto: George Dan Cristian
Mai departe vrea să dea la Cluj, să continue pe partea de programare, și nu întâmplător. A fost olimpic la informatică, a obținut și două medalii de argint și una de bronz la olimpiadele naționale de profil.
În schimb, colegul lui de generație, Ionuț Coja, absolvent de „Șaguna”, își va continua formarea în Olanda, pe partea de Inteligență Artificială.
A fost deja admis acolo, după cum ne-a spus.
Cât despre examenul de Bacalaureat, singura probă care i-a dat emoții a fost cea de Română, unde gradul de subiectivitate în corectare a fost cel pe care nu l-a putut contoriza:
„Adevărul este că la Limba și literatura română am primit un ajutor deosebit din partea doamnei profesoare. Ea ne-a ghidat și ne-a arătat cum se rezolvă fiecare subiect, astfel încât să obținem un punctaj cât mai mare. Doamna profesoară Stroie Cornelia. Și matematica și fizica au reprezentat dintotdeauna o pasiune pentru mine. Și acolo pot să spun că nu a fost de dificil să obțin aceste rezultate. M-am pregătit din clasele mici la aceste materii. Mereu am lucrat în plus, am făcut exerciții și acum, în clasa a 12 – a a rămas doar să fixeze anumite chestii, să recapitulez”, a precizat Ionuț Coja.
Chiar dacă a terminat liceul pe profilul real, Ionuț este pasionat și de învățarea limbilor străine.
Cât despre viitorul lui, Ionuț ne-a spus că se va decide pe parcurs dacă va alege să profeseze în străinătate sau să se întoarcă în țara natală, după încheierea studiilor.
Adina Chirvasă
.................................
Unul dintre absolvenții de 10 este de la Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil”, iar cel de-al doilea, de la Colegiul Național „Andrei Șaguna”. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean, Brașovul are, în prezent, un procent de promovare de 78,91%. În cifre, asta înseamnă că au promovat 2.496 de candidați din 3.161 care au susținut probele. Reamintim că doi elevi au fost eliminați din examen, fiind prinși cu telefonul în sală, iar alți 67 nu s-au prezentat.
Contestaţiile pot fi depuse/transmise astăzi, în intervalul orar 12,00 - 18,00, inclusiv prin mijloace electronice.
Potrivit Ministerului Educaţiei, candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială prin creştere sau descreştere.
Afişarea rezultatelor finale, după rezolvarea contestaţiilor, este programată în data de 7 iulie, în centrele de examen, dar şi online, potrivit Agerpres.