Britanicii se pregătesc de încoronarea Regelui Charles al III-lea
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, va participa la încoronare.
03 Mai 2023, 11:39
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Alteța Sa Regală Principele Consort Radu vor participa la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii, a anunțat Familia Regală a României.
Totodată, vineri, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală vor lua parte și la recepţia de stat oferită de Regele Charles al III-lea.
De altfel, zilele acestea, în Marea Britanie au loc mai multe recepții oficiale înaintea încoronării, informează Agerpres.
Ieri, la Palatul Westminster, peste 600 de parlamentari l-au întâmpinat pe regele Charles care urmează să se întâlnească șicu anumiți lideri din Commonwealth, precum premierul Australiei, Anthony Albanese, omologul său canadian, Justin Trudeau, şi şeful guvernului din Noua Zeelandă, Chris Hipkins.
Ceremonia oficială va avea loc sâmbătă, 6 mai.
Ziua va începe cu „procesiunea Regelui”. Charles al III-lea va ajunge cu trăsura la Westminster Abbey de la Palatul Buckingham, parcurgând o distanţă de circa doi kilometri.
La ora locală 11.00 (10.00 GMT) va începe ceremonia religioasă, sub conducerea arhiepiscopului de Canterbury Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane.
Regele va fi prezentat şi aclamat de public înainte de a depune jurământul, iar apoi va primi ungerea cu ulei sfânt din partea arhiepiscopului și atributele regale: mantia regală, globul, sceptrul şi coroana regală St. Edward, care va fi pusă pe capul suveranului.
Membrii familiei regale îi vor aduce apoi un omagiu.
Alături de Charles al III-lea va fi încoronată și regina consoartă Camilla, care este, de altfel, prima regină consoartă divorţată din Regatul Unit şi alte regate din Commonwealth.
Cei doi vor pleca apoi spre Palatul Buckingham, însoţiţi de un cortegiu de aproape 4.000 de militari, iar familia regală va apărea la sfârşit pe balconul palatului pentru a saluta mulţimea.
Potrivit Agerpres, în cadrul ceremoniei, regele, care a dedicat mulţi ani campaniilor pentru promovarea sustenabilităţii şi împotriva risipei, va reutiliza obiecte vestimentare purtate anterior de predecesorii săi.
Printre acestea, mănuşa pentru încoronare confecţionată pentru bunicul său, George al VI-lea, o tunică din pânză albă, centura pentru sabie, o robă lungă din mătase cu fir de aur, confecţionată pentru încoronarea regelui George al V-lea, străbunicul lui Charles, dar și Mantia Imperială, realizată din pânză aurită şi confecţionată iniţial pentru încoronarea lui George al IV-lea în 1821.
În plus faţă de ceremonie, Marea Britanie se pregăteşte să petreacă trei zile de sărbătoare cu ocazia încoronării.
Duminică, populaţia este invitată să participe la petreceri stradale, dar și la un concert la Castelul Windsor.
De asemenea, ziua de luni a fost declarată zi de sărbătoare legală, valabilă pe tot teritoriul Regatului Unit.
Pe de altă parte, populaţia britanică este invitată să depună un jurământ de credinţă în faţa suveranului, în ziua încoronării.
Biroul de presă al arhiepiscopului de Canterbury a anunţat că tradiţionalul „Omagiu al semenilor”, în cadrul căruia reprezentanţi ai nobilimii îngenunchează în faţa regelui şi îi jură credinţă, va fi suprimat.
În locul său, ceremonia va include un „Omagiu al poporului”, prin care populația este îndemnată să îi aducă un omagiu, “din inimă şi cu voce tare, regelui lor incontestabil, apărătorul tuturor”.
Antimonarhiștii britanici au criticat această schimbare, considerând-o ofensatoare şi dispreţuitoare la adresa poporului.
„Într-o democraţie, şeful statului este cel care ar trebui să jure credinţă poporului, nu invers”, a precizat Graham Smith, purtător de cuvânt al mişcării Republic.
Introducerea noului jurământ de credinţă din partea poporului este doar una dintre schimbările aduse ceremoniei de încoronare la care vor lua parte, pentru prima dată, femei-episcop, precum şi reprezentanţi ai cultelor non-creştine.
De asemenea, regele va recita o rugăciune cu voce tare, în timp ce regina consoartă Camilla va fi unsă suverană sub privirile publicului, nu în spatele unui panou.
Sursa foto: Facebook / The Royal Family