Campanie națională de testare a consumului de alcool
Campania de testare a consumului personal de alcool se desfășoară în perioada 17-23 iunie 2024 și în județul Brașov, eveniment organizat de Asociația Aliat pentru Sănătate Mintală în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății din România.
Articol de Marian Stoica, 17 Iunie 2024, 11:42
Testul AUDIT de evaluare a consumului de alcool în 10 pași se poate realiza atât fizic, la Direcția de Sănătate Publică a județului Brașov, precum și în mai multe locații din județul Brașov (locații: https://www.testareaudit.ro/), cât și online, prin completarea unui chestionar (https://testare.testareaudit.ro/#!/home). Astfel, în doar 5 minute, consumul de alcool poate fi evaluat. Chestionarele conțin 10 întrebări și sunt anonime.
Testarea are rolul de a identifica consumul riscant de alcool înainte de a se ajunge la dependență. Anul trecut, 164 de persoane (50 de femei și 114 bărbați) din 15 localități din județul Brașov au completat chestionarul. Dintre respondenți, 47,2% au obținut un scor între 0 și 7 puncte, 36.65% un scor între 8 și 15 puncte, 9.94% un scor între 16 și 19 puncte și 6.21% dintre respondenți au obținut un scor peste 20 puncte. Interpretarea rezultatelor se realizează astfel:
- Între 0 și 7 puncte – Consum cu risc scăzut pentru sănătate;
- Între 8 și 15 puncte – Consum riscant;
- Între 16 și 19 puncte – Consum nociv;
- Peste 20 de puncte – Consum extrem de nociv.
În cazul unui punctaj mai mare de 8, se recomandă contactarea medicului de familie sau accesarea site-ului www.alcohelp.ro – program online de tratament destinat persoanelor care au un consum problematic de alcool.
Ce înseamnă un consum cu risc scăzut pentru sănătate?
Bărbați: cel mult 2 băuturi pe zi
Femei: cel mult 1 băutură pe zi
Cât e prea mult?
Bărbați: peste 14 băuturi pe săptămână sau peste 4 la o ocazie
Femei: peste 7 băuturi pe săptămână sau peste 3 la o ocazie
*recomandările Organizației Mondiale a Sănătății
În Regiunea Europeană a OMS, consumul nociv de alcool cauzează aproape 1 milion de decese anual și este asociat cu peste 200 de boli. În România, nivelul de consum de alcool este superior mediei Uniunii Europene.
În luna iunie, Luna națională a informării despre efectele consumului de alcool, se derulează campania de informare, educare, comunicare „Alcoolul te face să-ți pierzi simțurile, nu problemele”, pentru conștientizarea populației cu privire la impactul negativ pe care consumul de alcool îl are asupra sănătății.