Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârste între 11 și 14 ani și adolescenți
Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârste între 11 și 14 ani și la adolescenți, potrivit unei anchete a organizației Salvați Copiii România.
27 Aprilie 2023, 12:03
Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârste între 11 și 14 ani și la adolescenți, potrivit unei anchete a organizației Salvați Copiii România.
Organizația atrage atenţia asupra necesităţii unui program naţional care să se adreseze sănătăţii mintale a copiilor.
În ultimii doi ani, centrele de consiliere ale organizaţiei au preluat un număr total de 1.241 de copii şi adolescenţi care au dezvoltat diferite tulburări emoţionale.
În rândul acestora, cele mai frecvente diagnostice au fost reprezentate de anxietate, 28,8% şi tulburări emoţionale, 23%.
Majoritatea cazurilor de depresie s-au înregistrat în rândul copiilor din grupa de vârstă 11 - 14 ani şi al adolescenţilor (15 - 18 ani), respectiv 32% şi 54% din cazuri.
În 8 cazuri s-au înregistrat tentative de suicid, 3 la grupa de vârstă 11 - 14 ani şi 5 în rândul adolescenţilor.
Potrivit psihologului Mihaela Dinu, de la Organizația Salvați Copiii, anxietatea este o emoţie negativă care implică sentimente de nervozitate, teamă, frică sau îngrijorare.
Copilul sau adolescentul care suferă de anxietate ajunge să resimtă distres semnificativ şi perturbare a activităţilor sale cotidiene la şcoală, acasă sau în relaţia cu prietenii.
De cealaltă parte, un copil cu depresie de cele mai multe ori va fi agitat (dar în acelasi timp va arăta obosit sau fără chef), uşor iritabil, nemulţumit mai mereu, deseori va plânge facil şi va avea stări schimbătoare, tulburări de somn, apetit, putând apărea şi la copii gândurile de moarte.
Simptomatologia depresiei la adolescenţi: certăreţ, agresiv, hipersensibil emotional, izolat, renunţă la activităţi, plicitisit, scăderea performanţelor şcolare, modificarea neintenţionată în greutate, dificultăţi de adormire sau în a rămâne treaz, relaţionează mai puţin cu ceilalţi, dezorganizat, refuză să participe la activităţi, face comentarii negative despre el / ea: 'Sunt urâtă', 'Sunt grasă', 'Sunt prost', 'Nimănui nu-i place de mine', capacitate scăzută de concentrare, uşor de distras, dezorganizat, este obsedat de teme morbide, afirmă că ar vrea să moară.
O tulburare anxioasă netratată creşte riscul în viitor pentru diferite probleme de sănătate mintală, mai atrag atenția cei de la Salvați Copiii, de aceea, dacă problema de anxietate interferează cu starea de bine generală sau cu abilităţile parentale, este bine ca aceasta să fie discutată cu un specialist care poate evalua cu exactitate simptomatologia și care poate stabili recomandările de primă intenţie: psihoterapia sau terapia medicamentoasă.
Ancheta a fost efectuată în luna aprilie 2023 și a vizat datele din cazuistica centrelor de consiliere ale Organizaţiei Salvaţi Copiii.