Coadă la testare Covid în fața Spitalului de Boli Infecțioase. 68 de locuri ocupate din cele 74 disponibile
Peste 100 de pacienți se prezintă zilnic, în medie, la camera de gardă.
01 Februarie 2022, 16:01
Aproape zilnic în această perioadă, zeci de persoane stau în frig, mai bine de 2 ore, în fața Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, pentru a fi consultate sau testate pentru Covid. Timpul de așteptare se poate prelungi dacă apar ambulanțe cu pacienți aduși de urgență, aceștia din urmă având prioritate.
Conducerea unității consideră că și unii oameni au partea lor de vină, pentru că preferă să meargă la spital pentru testare, în loc să se adreseze medicilor de familie sau centrelor de testare:
“Sunt foarte mulți care vin doar pentru testare la noi. Din păcate, oamenii încă nu cunosc că pot merge la medicii de familie, chiar dacă nu sunt ai lor. Medicii de familie au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și testează pe toată lumea. Eu personal ies de 2-3 ori pe zi și vorbesc cu oamenii la coadă și le explic. Nu avem ce face, noi nu avem infrastructură și personal să asigurăm centru de testare. Noi trebuie să îi luăm pe toți ca și spital, să verificăm dacă au și alte probleme. Un consult întreg durează cam 20 de minute pentru fiecare pacient în parte”, a explicat managerul spitalului, Emil Mailat.
În aceste condiții, din primele zile ale anului, peste 100 de pacienți se prezintă zilnic, în medie, la camera de gardă, fiind consultați de 4 medici, a adăugat managerul spitalului de Boli Infecțioase.
“Facem un apel să meargă la medicii de familie care au semnat contract cu Casa de Asigurări de Sănătate,unde testele rapide care se folosesc sunt oficiale și atunci mai degrevăm și Spitalul de Boli Infecțioase deoarece și acesta a început să se umple. Astăzi avem 68 de locuri ocupate din cele 74 și prioritate vor avea persoanele în stare gravă, care vin cu ambulanțele, ceea ce duce la o perioadă mai mare de așteptare. Am făcut ieri un calcul: persoanele așteptau în medie două ore, două ore și jumătate ca să poată intra la camera de gardă pentru că tot veneau ambulanțe. Erau cazuri grave, care durau. Să ne înțelegem, oamenii care stau la coadă sunt și oameni cu probleme, care nu se simt bine, deci nu vine toată lumea numai la test”, a adăugat Emil Mailat.
La acest moment, 65 de medici de familie din județul Brașov au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru această activitate. Lista completă poate fi consultată pe site-ul CAS Brașov, la secțiunea „centre de testare”.