Coaliția pentru Educație salută punerea în dezbatere a noilor planuri-cadru pentru liceu
"Planurile-cadru ar trebui să fie actualizate periodic, iar conform noii legi a educației, la fiecare 4 ani. În practică, liceul a rămas blocat în timp, iar elevii studiază încă după programe și manuale depășite", transmite federația.
Articol de Marian Stoica, 03 Februarie 2025, 20:31
Federația Coaliția pentru Educație salută publicarea și punerea în dezbatere publică a noilor planuri-cadru pentru liceu și susține ca în sălile de clasă să ajungă o nouă paradigmă curriculară cât mai curajoasă.
"Trăim un moment definitoriu pentru viitorul școlii românești. Procesul de revizuire a planurilor-cadru nu este doar o reformă tehnică, ci o șansă unică de a reașeza educația pe fundamente care să reflecte nevoile reale ale copiilor și ale societății de mâine.
Planurile-cadru ar trebui să fie actualizate periodic, iar conform noii legi a educației, la fiecare 4 ani. În practică, liceul a rămas blocat în timp, iar elevii studiază încă după programe și manuale depășite. Ultima actualizare a planurilor-cadru pentru liceu a fost în 2009! Nu putem pretinde că liceenii de astăzi sunt pregătiți pentru viață când studiază după manuale care datează de dinainte ca ei să se fi născut", se precizează într-un comunicat.
"Fiecare dintre noi – profesori, părinți, elevi, decidenți – avem acum ocazia de a contribui la conturarea unui parcurs educațional mai echilibrat, mai relevant și mai ancorat în realitate. Alegerea pe care o facem acum nu este doar despre structura materiilor și numărul de ore, ci despre valorile, competențele și viitorul pe care îl oferim generațiilor care vin.
Coaliția pentru Educație înțelege realitățile școlii românești și provocările unei reforme curriculare autentice. De aceea, ritmul schimbării trebuie să fie asumat și realist, dar și orientat spre viitor, astfel încât să punem bazele unui sistem educațional mai flexibil, adaptat nevoilor elevilor și societății contemporane.
Apreciem faptul că Ministerul Educației a ales cea mai bună soluție pentru toate părțile implicate – părinți, elevi și profesori – oferind autonomie și flexibilitate în alegerea materiilor, responsabilizând școlile și, în același timp, mărind ușor numărul de norme pentru profesori, asigurând astfel stabilitate și continuitate în sistem", adaugă federația.
Nicio disciplină nu va fi elimitată
Secretar de stat în Ministerul Educației, Bogdan Cristescu, afirmă că nicio disciplină nu va fi elimitată după intrarea în vigoare a noilor planuri-cadru pentru liceu.
Potrivit acestuia, a fost scos caracterul obligatoriu unic pentru toți elevii, în materie de conținuturi.
În opinia sa, planurile-cadru vor aduce flexibilitate și autonomie atât pentru școală, cât și pentru profesori.
Urmează să se deruleze ulterior mai multe etape, programele școlare, apoi formarea cadrelor didactice, vor fi realizate manualele și apoi se va face normarea, potrivit Radio România Actualități.
Planurile-cadru pentru liceu au fost puse, vinerea trecută, în dezbatere publică pentru cinci săptămâni.
La liceu, numărul de ore alocat anumitor discipline ar putea fi stabilit de școală, nu de Ministerul Educației.
Potrivit ministrului Daniel David, prin această măsură de descentralizare este încurajată autonomia şi performanţa școlară, unitățile de învățământ putând păstra sau creşte numărul de ore la anumite discipline.
"Nu ne opreşte nimeni să avem abordări mai transdisciplinare şi la acest nivel (istorie la profilul real sau ştiinţe la profilul uman), dacă şcoala şi elevii doresc asta, dar acest lucru nu mai este impus de minister, ci lăsat la autonomia/libertatea şcolii şi elevilor. Tot într-o logică transversală şi ţinând cont de caracteristicile societăţii de astăzi, am lăsat tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor în toţi anii din trunchiul comun (din nou, orele putând fi, unde se doreşte, suplimentate)", a adăugat ministrul.
Dezbaterea naţională privind noille planuri-cadru pentru învăţământul liceal include și patru întâlniri, organizate în Bucureşti (11 februarie), Cluj-Napoca (14 februarie), Iaşi (25 februarie) şi Timişoara (4 martie).
După dezbaterile cu prezenţă fizică, pe 6 martie va fi organizată o dezbatere online.