Consumatorii din Râşnov, expuşi riscurilor de sănătate din cauza poluării apei potabile
Consilierul local Horia Motrescu acuză DSP Braşov că buletinele de analiză indică bacterii în rezervoare.
19 Noiembrie 2021, 12:57
Unii membri ai Consiliului Local Râşnov atrag atenţia că, în oraş, dezinfecţia apei cu clor nu se efectuează corespunzător de cel puţin 9 ani, informează Radio România Tg. Mureș.
Consilierul local Horia Motrescu acuză DSP Braşov că buletinele de analiză, care sunt disponibile doar pe contul operatorului Goscom Râşnov, indică bacterii în rezervoare:
"86 la sută din teste certifică faptul că la Râşnov de ani de zile această problemă a dezinfecţiei apei este ignorată. Solicităm în primul rând angajarea unui specialist la operatorul local de apă-canal care să se priceapă la apă şi la tratarea acesteia. Şi mai solicităm transparenţă, pentru că legea spune că aceste informaţii despre calitatea apei trebuie să fie puse la dispoziţia publicului. E o hotărâre de Guvern care menţionează că lipsa dezinfectantului la ultimul consumator este o contravenţie. Dacă DSP ar fi sancţionat de fiecare dată aceste neconformităţi, poate că autoritatea publică locală ar fi luat măsuri mult mai devreme", a spus Horia Motrescu.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, Claudia Bularca, a admis că au existat probleme cu privire la calitatea apei potabile din oraşul Râşnov.
Reprezentantul DSP nu a făcut referire la rezultatele controalelor şi nici la eventualele sancţiuni date de instituţie înainte de august 2020, şi a menţionat doar testele făcute după montarea noii staţii de clorinare:
"Controalele au fost făcute şi înainte, dar şi după ce s-a pus în funcţiune staţia de clorinare. S-au prelevat probe din 10 surse şi a ieşit apa neconformă, nu era suficient clor. Am dispus clorinarea apei, dar în acest moment Râşnovul trebuie să vadă ce ce întâmplă cu staţia de clorinare nouă pe care au pus-o în funcţiune şi probabil au fost anumite probleme, acuma urmează ca cel care a proiectat acea staţie, să vadă ce se întâmplă pe partea tehnică. În urma punerii în funcţiune, apa nu era conformă pentru că nu îndeplinea toate criteriile", a precizat Claudia Bularca.
O nouă staţie de clorinare a apei a fost cumpărată în decembrie 2020 şi, chiar şi după punerea ei în funcţiune, continuă să existe probleme de calitate a apei.
Potrivit primarului Râşnovului, Liviu Butnariu, acestea sunt legate de reglajele punerii sale în funcţiune. El susţine însă că analizele substanţelor din apă care intră în staţia de clorinare sunt conforme, dar o cauză a mirosurilor din apă e legată de instalaţiile interioare ale imobilelor din localitate:
"În urma sesizării cetăţenilor că apa miroase, am oprit staţia de clorinare, am revenit la clorinarea veche, manuală, iar cu constructorul şi cu furnizorul staţiei de clorinare am hotărât să se ducă apometrul la verificat, fiindcă apometrul dă impuls staţiei pentru dozajul de clor şi de a se achiziţiona un alt apometru. S-au făcut analize la substanţele care intră în staţia de clorinare pentru dezinfectarea apei. Ele sunt conforme şi acum aşteptăm să putem monta în cel mai scurt timp apometrul şi să facem alte probe", a declarat primarul Râșnovului.
Noua staţie de clorinare a oraşului Râşnov a fost achiziţionată din fonduri guvernamentale în cadrul PNDR1 şi încă nu a fost predată operatorului de apă, lucrarea urmând a fi recepţionată la finele acestui an.
Sursa articol: www.radiomures.ro