Cresc semnificativ ratele la creditele în lei cu dobândă variabilă
O soluţie pentru cei cu credite dependente de Robor este refinanţarea, recomandă specialiştii, care spun că ar fi bănci care oferă împrumuturi cu dobândă fixă mai mică de 5%.
03 Mai 2022, 09:46
Cresc semnificativ ratele la creditele în lei cu dobândă variabilă, informează Radio România Actualități. Indicele Robor la trei luni a depăşit pentru prima oară în ultimii nouă ani pragul de 5%. Tot peste cinci procente este şi Robor la şase luni, cel în funcţie de care sunt stabilite, de exemplu, dobânzile la împrumuturile imobiliare "Prima casă".
Cei doi indici reflectă nivelul la care se împrumută băncile comerciale între ele şi analiştii estimează că vor creşte în continuare, odată cu inflaţia. O soluţie pentru cei cu credite dependente de Robor este refinanţarea, recomandă specialiştii, care spun că ar fi bănci care oferă împrumuturi cu dobândă fixă mai mică de 5%.
Indicele la trei luni a fost calculat la 5,01%, după ce în urmă cu un an era de 1,59%, iar la început de ianuarie avea valoarea de 3,01 procente. Şi indicele Robor la şase luni, în funcţie de care este stabilită valoarea ratelor la creditele imobiliare, a continuat să urce până la 5,13%. Este practic de trei ori mai mare decât în urmă cu un an, când ajunsese la 1,68%. Pe 3 ianuarie era calculat la 3,14%.
Potrivit analiştilor economici, evoluţia indicilor Robor este influenţată de mai mulţi factori, precum politica monetară a Băncii Naţionale, inflaţia sau politica fiscală.
BNR a mărit în mod repetat, de la începutul anului, rata dobânzii de politică monetară, care stă la baza calculelor în ceea ce priveşte stabilirea dobânzilor la împrumuturile acordate de băncile comerciale. Cea mai recentă majorare a fost decisă la început de aprilie, când rata a ajuns la 3%.