Din toamnă se va renunţa la mediile semestriale şi la obligativitatea tezelor
Ministerul Educaţiei a prezentat ieri noutăţi privind învăţământul preuniversitar, care vin după recenta modificare radicală a structurii anului şcolar viitor.
31 Mai 2022, 10:13
Ministerul Educaţiei a prezentat ieri noutăţi privind învăţământul preuniversitar, care vin după recenta modificare radicală a structurii anului şcolar viitor. Astfel, din toamnă se va renunţa la mediile semestriale şi la obligativitatea tezelor.
Potrivit Radio România Actualități, începând cu anul şcolar 2022-2023, tezele nu mai sunt obligatorii. Acestea erau evaluări scrise semestriale, iar notele erau folosite pentru încheierea mediei pe fiecare semestru, însă cu noile modificări aduse structurii anului şcolar, cinci module de învăţare în loc de două semestre, notele vor fi puse de profesor în funcţie de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei. Astfel, profesorii vor decide câte note acordă elevului pe an.
Totuşi, Ministerul Educaţiei şi partenerii de dialog social au stabilit care este numărul minim de note pentru o materie. N+3, unde N reprezintă numărul de ore alocat săptămânal disciplinei respective.
De exemplu, dacă un elev are trei ore de matematică pe săptămână, profesorul trebuie să acorde pe an, cel puţin şase note.
Odată cu renunţarea la mediile semestriale şi teze, va fi necesară o singură medie generală la finalul anului şcolar.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat, ieri, la o conferinţă de presă, că profesorul va avea mult mai multă autonomie în evaluarea ritmică a elevului, pe parcursul întregului an şcolar, iar notele sau calificativele vor evidenţia competenţele elevilor.
Sursa foto: arhivă / radiooltenia.ro