Echipa de sprijin din România a ajuns în provincia turcească Hatay
Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine de la Clubul Câinilor Utilitari, a ajuns în provincia turcească Hatay.
07 Februarie 2023, 13:39
Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine de la Clubul Câinilor Utilitari, a ajuns în provincia turcească Hatay, într-o localitate apropiată oraşului Antakia, informează Radio România Actualități.
Este prima zonă pe care Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă din Turcia, cu responsabilităţi în gestionarea situaţiei generate de cutremure, a ales-o pentru echipa din România.
Salvatorii români au început să construiască baza de operaţii şi pregătesc primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin.
Tot în această dimineaţă, o echipă formată dintr-un ofiţer şi doi subofiţeri cu doi câini de căutare-salvare a executat o misiune de recunoaştere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidenţială afectată de cutremur.
Potrivit AGERPRES, peste 5.000 de persoane și-au pierdut viața în Turcia și Siria, după cele două cutremure cumagnitudinea de 7,7, respectiv 7,6, care au lovit luni regiunea de frontieră dintre cele două țări.
În Turcia, echipele de salvare lucrează intens să scoată supraviețuitori de sub dărâmături. Peste 13 milioane de persoane au fost afectate. Multe drumuri sunt în continuare inaccesibile, iar în unele regiuni nu există apă curentă.
Pe de altă parte, în Siria răvășită de război civil de 12 ani, misiunea este și mai dificilă pentru organizaţiile umanitare şi ţările occidentale care încearcă să vină în ajutorul populaţiei, în special din zona Idleb controlată de rebeli, în nord-vestul ţării.
„Siria rămâne o zonă de umbră din punct de vedere legal şi diplomatic”, spune Marc Schakal, responsabil pentru Siria al organizaţiei Medici fără Frontiere.
Transportarea ajutorului de pe teritoriul sirian controlat de Damasc este sensibilă din punct de vedere diplomatic, în contextul în care bilanţul creşte constant, ajungând la peste 1500 de morţi.
Potrivit DPA, 240 de replici au fost înregistrate după cutremurele care au lovit ieri cele două țări.
Rula Amin, purtător de cuvânt al UNHCR pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, a declarat pentru DPA că din cauza numărul mare de replici, oamenilor le-a fost prea frică să rămână în casele lor, însă nu au avut unde să se ducă din cauza temperaturilor aflate la limita îngheţului.
Surse: Radio România Actualități, AGERPRES
Sursa foto: Facebook / Departamentul pentru Situații de Urgență